Băsescu vrea să vorbească cu protestatarii. Explicația pe care o are pentru grațierea politicienilor corupți

Publicat: 04 05. 2017, 11:44
Actualizat: 06 05. 2017, 07:05

„Pentru oamenii care au ieșit în piață, dacă au o delegație de 10 oameni, eu sunt gata să discut cu ei, să le explic de ce niște poziții de scoatere a oamenilor politici de sub controlul instituțiilor de forță este necesară. Sunt deja 5 ani de când Parlamentul – și cel trecut, și cel actual – sunt aproape captive acestor instituții și trebuie scoși de sub control”, a spus Băsescu.

El a arătat că în mandatele sale de șef al statului a făcut instituții capabile să lupte cu corupția, dar careau „deviat” între timp și au ajuns să facă o „vânătoare de oameni politici”.

„Numai că aceste instituții au deviat, au ajuns să facă o vânătoare de oameni politici, spre exemplu, din finanțarea campaniilor electorale, utilizând Codul penal, când de fapt există o lege, 334/2006 republicată în 2010, care face din finanțările ilegale contravenție și obligația de a fi predați banii la bugetul de stat, dar nicidecum un act penal. Ori, parchetele noastre, când vine vorba de anchetarea finanțării campaniilor, au ca țintă omul politic care a fost finanțat și de aici – dosare, când de fapt discutăm despre contravenții”, a spus Băsescu.