Bogdan Aurescu: Facilitatea de la Deveselu este un proiect pur defensiv și în „niciun fel” împotriva Rusiei

Publicat: 14 12. 2014, 14:40
Actualizat: 30 01. 2015, 16:22

De altfel, acest scop și caracter al facilității de la Deveselu sunt conforme cu documentele Summit-ului NATO din Marea Britanie, a adăugat șeful Diplomației, conform unui comunicat al MAE, remis MEDIAFAX.

De asemenea, „Facilitatea va spori protecția teritoriilor, populațiilor și forțelor aliate din Europa împotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic”, a mai spus Aurescu, la întâlnirea cu delegația americană, condusă de Rogers, președintele Sub-comitetului pentru Forțe Strategice din Congres.

Ministrul a evocat și „cooperarea extinsă la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, în contextul tranzitului forțelor SUA și Aliate din și spre Afganistan”, considerând că relațiile bilaterale în domeniile securității și apărării au un nivel „excelent”.

Conform MAE, membrii delegației americane și-au exprimat sprijinul pentru obiectivele părții române, au mulțumit „în mod deosebit” pentru „contribuțiile semnificative” ale României în planul securității regionale, euro-atlantice și globale și au salutat „excelenta cooperare bilaterală” în cadrul proiectelor comune de la bazele Deveselu și Mihail Kogălniceanu.

Din delegația condusă de Michael Rogers (republican, Alabama) au făcut parte: Billy Long (republican, Missouri), Rick Larsen (democrat, Washington) și Madeleine Bordallo (democrat, Guam), precizează MAE.

Programul în România a inclus întrevederi cu oficiali români, precum și vizite la bazele de la Deveselu și Mihail Kogălniceanu.

Delegația se află în turneu într-o serie de state aliate și partenere din regiune.

Conform Business Insider, Rogers membru republican al Camerei Reprezentanților aflat la sfârșit de mandat, a exprimat nemulțumire în legătură cu strategia Statelor Unite de contracare a acțiunilor Rusiei, cerând modificări în domeniul apărării antirachetă și capacităților nucleare, conform Business Insider.

Vineri, el s-a declarat preocupat în legătură cu incapacitatea Administrației Barack Obama de a răspunde presupuselor încălcări de către Rusia a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

„Vreau să fiu foarte clar: dacă Administrația Obama va răspunde cu seriozitate încălcării de către Rusia a Tratatului INF, va avea susținerea mea. Dacă nu, acest eșec nu va opri subcomisia pe care o conduc să ceară investiții și modificări politice privind apărarea antirachetă, forțele nucleare și capacitățile spațiale, în scopul apărării intereselor Statelor Unite și pentru a trimite lui Vladimir Putin și aliaților noștri mesaje foarte clare”, a declarat Rogers, care nu a mai candidat pentru un nou mandat în Camera Reprezentanților în scrutinul parțial desfășurat în noiembrie.

Rogers a făcut aceste declarații în contextul în care Pentagonul a anunțat intenția de a reconfigura sistemele de rachete strategice din Europa ca reacție la dezvoltarea de către Rusia a unui nou tip de rachetă de croazieră, care, potrivit SUA, ar încălca prevederile Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), din anul 1987.