Buga, avizat de Parlament pentru ambasada din SUA

Publicat: 26 06. 2013, 17:12
Actualizat: 29 03. 2015, 00:34

Diplomatul Iulian Buga a fost avizat de comisiile de politică externă din Parlament pentru postul de ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Numele lui Buga, fost secretar de stat în guvernarea Tăriceanu și ambasador la Dublin, a fost convenit de MAE cu președintele Traian Băsescu în ciuda faptului că șeful statului a refuzat în 2007 numirea diplomatului în aceeași ambasadă.

„Este un ambasador cu foarte multă experiență. A răspuns atât la chestiuni legate de Visa Waiver, cât și de parteneriatul strategic cu toate componentele lui sau e problemele legate de diaspora. Nu pot spune că de dânsul va depinde ridicarea vizelor, dar cred că, prin experiența pe care o are, poate face lobby în acest sens”, a explicat pentru gândul Petru Filip, președintele comisiei de politică externă din Senat, după audierea care nu a fost anunțată public.

În aceeași ședință, parlamentarii au aprobat candidaturile lui Main Nicolae pentru Libia, a lui Vasile Sorin pentru Armenia, a Manuelei Breazu pentru Islanda, a Ninetei Bărbulescu pentru Australia și Noua Zeelandă și a lui Valerică Epure pentru Indonezia. 

Avizul Parlamentului este consultativ. Numirea îi aparține președintelui Traian Băsescu care a anunțat însă public că este de acord cu toate numele avansate Parlamentului.