Calendarul fuziunii PNL – PNL și data anunțării candidatului unic. Când se tranșează conflictul Iohannis – Antonescu

Publicat: 11 07. 2014, 16:34
Actualizat: 07 09. 2019, 00:45

Calendarul stabilit de conducerile PNL și PDL prevede ca în următoarea lună să se termine procedura prin care este desemnat candidatul unic la prezidențiale, iar Congresele celor două partide să valideze fuziunea PDL – PNL. În prima săptămână din luna august, cele două partide vor anunța oficial cine este prezidențiabilul „dreptei unite”, cel care se va bate în bătălia pentru Palatul Cotroceni cu Victor Ponta. În această cursă sunt în acest moment Crin Antonescu, Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu. Consiliul Național al PSD, în care Ponta își va anunța oficial candidatura la prezidențiale, este programat la Craiova, pe 1 august.

Klaus Iohannis a convocat pentru săptămâna viitoare, marți, Delegația Permanentă a partidului în care se va decide data Congresului de fuziune cu PDL. Surse din PNL au declarat pentru gândul că data Congresului va fi 26 iulie. La ședința de marțea viitoare nu se va decide prezidențiabilul PNL, deoarece nu sunt finalizate măsurătorile sociologice. De asemenea, în cadrul Delegației Permanente se va decide și începerea demersurilor juridice pentru ruperea Uniunii Social Liberală, alianță politică care a rămas înregistrată la Tribunal după ruperea USL.

Concomitent cu liberalii, democrat liberalii se vor reuni pe 26 iulie în cadrul Convenției Naționale. În prima fază, forurile celor două partide se vor reuni în săli separate pentru ca ulterior PNL și PDL să se reunească într-o singură sală.

Până la acest Congres, PNL și PDL trebuie să cadă de acord asupra numelui pe care îl va purta viitorul partid. Klaus Iohannis a anunțat intempestiv în cadrul Congresului PNL de la sfârșitul lunii iunie că viitorul partid se va numi PNL și că acest lucru este acceptat de conducerea PDL. Imediat, prim-vicepreședintele PDL, Cătălin Predoiu, a reacționat și a spus că democrat liberalii nu acceptă ca viitorul partid să poartă denumirea de PNL.

În schimb, liberalii au introdus în Statutul lor un articol prin care numele partidului este „imuabil” – amendamentul Quintus. Emil Boc și Traian Băsescu au avut intervenții extrem de radicale în care au spus că PDL nu poate accepta ca în urma procesului de fuziune prin comasare viitorul partid să se numească PNL. Crin Antonescu și Ludovic Orban s-au pronunțat deja că liberalii nu își vor schimba numele în urma fuziunii. Klaus Iohannis a spus că acest subiect va fi negociat în perioada următoare, până la Congres.

PDL și PNL vor depune după aceea documentele la Tribunal pentru înregistrarea noului partid. Surse din cele două partide au spus pentru gândul că se analizează momentul în care se vor depune actele, pentru a se evita problemele de ordin juridic.

Până la Congresul de fuziune, liberalii vor trebui să finalizeze procesul intern de desemnare a candidatului PNL la prezidențiale. Cea care va stabili candidatul PNL este Delegația Permanentă care este programată pe 21 iulie.

Biroul Politic Național a decis săptămâna trecută ca partidul să comande mai multe măsurători sociologice pentru a se vedea care este candidatul cu cele mai mari șanse pentru a câștiga Palatul Cotroceni: Klaus Iohannis sau Crin Antonescu. Fostul președinte al PNL a propus ca partidul să nu mai facă aceste măsurători și să fie dat un vot direct în cadrul Delegației Permanente, variantă de lucru respinsă din start de Klaus Iohannis. Decizia în privința candidatului PNL va fi una politică, ea urmând să fie votată de membrii Delegației Permanente. Iohannis a încercat să impună o Rezoluție la Congresul PNL din 27- 28 iulie în privința prezidențiabilului partidului, dar a renunțat la ea după ce Crin Antonescu și-a anunțat reintrarea în cursa pentru Cotroceni.

După desemnarea candidatului PNL la prezidențiale, nominalizarea PNL și cea a PDL vor fi măsurate sociologic pentru a se vedea care este favoritul pentru bătălia electorală din toamnă.

Desemnarea candidatului PDL – PNL va fi anunțat cel mai probabil în jurul datei de 5 august.

Băsescu și Udrea nu cred în fuziune

Partidul Mișcarea Populară, condus de Elena Udrea și susținut intens de președintele Traian Băsescu, nu a fost acceptat în acest proces de unificare al dreptei. Traian Băsescu s-a pronunțat împotriva fuziunii PDL – PNL, numindu-l pe Blaga un „geambaș” care vinde PDL-ul.

PDL și PNL au refuzat din start să discute despre o unificare mai largă a dreptei, cele două partide invitând partidele mai mici să fuzioneze prin absorbție dacă doresc să participe la acest proces.

MRU, negocieri cu PNL și PDL

Forța Civică, partidul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, a purtat în primă fază discuții cu liberalii despre o posibilă fuziune prin absorbție. Negocierile nu au avansat, iar Ungureanu a început negocierile și cu PDL. Între cele două partide este posibilă o fuziune prin absorbție, prin care Ungureanu să primească o funcție de conducere în PDL. La Congresul PNL, Ungureanu le-a spus delegaților că PNL este „casa” sa.

Conduceri bicefale la noul partid, alianță până la prezidențiale

Liberalii și democrat-liberalii s-au înțeles ca noul partid să aibă structuri de conducere bicefale, pentru a aplana viitoarele tensiuni între actualii șefi de organizații. De asemenea, surse din cele două partide au declarat pentru gândul că până se vor finaliza procedurile legale de înscriere a noului partid la Tribunal, PDL și PNL vor funcționa în cadrul unei alianțe.