Băsescu nu dă nicio șansă fuziunii PNL-PDL: „PDL nu va tolera faptul că a fost pus în pungă de Vasile Blaga și oferit la tarabă PNL-ului”. Planul B pentru prezidențiale

Băsescu nu dă nicio șansă fuziunii PNL-PDL: PDL nu va tolera faptul că a fost pus în pungă de Vasile Blaga și oferit la tarabă PNL-ului. Planul B pentru prezidențiale
Publicat: 10/07/2014, 13:00
Actualizat: 18/03/2015, 18:29

Lăsat pe dinafară de liderii PNL și PDL în discuțiile despre candidatul comun al dreptei la alegerile prezidențiale din noiembrie, președintele Traian Băsescu le transmite acestora că planul lor, o fuziune între cele două partide, „nu va avea loc”.

„PDL ca partid nu va tolera faptul că a fost pus în pungă de Vasile Blaga și oferit la tarabă PNL-ului. PNL a fost implicat în tot ce a fost antistat de drept. Se pupau cu România Mare, cu Voiculescu. Acum s-au văruit puțin”, a încurajat Băsescu refractarii din PDL la ideea fuziunii. Cu câteva ore înainte, Emil Boc și liderul PDL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda au exprimat public astfel de poziții.

Lui Vasile Blaga, președintele îi reproșează că ar „un geambaș care vrea să vândă partidul mâine”, dar „un geambaș care și-a făcut datoria” față de fosta USL convocând sesiunea extraordinară a Parlamentului în contextul discuțiilor despre suspendarea șefului statului. Pronosticul său: „Activul PDL nu se va lăsa pus în sacoșă și predat PDL. Vor fi foarte multe organizații de care se vor ciocni”.

În opinia lui Băsescu, „fuziunea PNL-PDL nu este posibilă”, iar „soluția corectă”, pentru „compatibilizarea electoratelor”, ar fi „realizarea unui acord pe câteva elemente care țin de activitatea președintelui – stat de drept, NATO, UE, securitate națională”. „Două-trei pagini de document politic care să vizeze ce-și asumă candidatul dreptei la prezidențiale. În jur ar trebui să se strângă PDL, PNL, PMP, FC care să-l agreeze. Trebuie semnat unn protocol prin care, dacă nu din turul întâi, în turul doi toate aceste forțe politice din care nu trebuie exclus PNȚCD să susțină candidatul dreptei în turul doi. Acest lucru înseamnă pregătirea electoratelor. Ar fi foarte greu pentru electoratul PMP să voteze un candidat al liberalilor dacă acest lucru s-ar întâmpla peste noapte. Soluți corectă ar fi fost un astfel de protocol care să acopere atribuțiile președintelui. Dacă s-ar fi petrecut până cum, ar fi fost mult mai simplu decât așa numita fuziune care nu va avea loc, și ar fi permis și compatibilizarea electoratelor. Alianța DA a avut succes pentru că a fost creată cu aproape un an înainte”, a dat Băsescu exemplul de succes de acum 10 ani.

Președintele admite însă că nu i s-a cerut părerea în legătură cu acest demers al fuziunii și că nici nu are pârgiile pentru a interveni în discuțiile dintre liderii partidelor de dreapta. „O să mă limitez la a încerca să ridic PMP cât se poate până la alegerile prezidențiale. Nu poți să intri în casa unui om dacă nu ești primit”, a adăugat el în interviul pe care l-a acordat astăzi „Adevărul LIVE”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier