Iohannis bate în retragere. Concluzia care a stârnit disputa PDL-PNL

Iohannis bate în retragere. Concluzia care a stârnit disputa PDL-PNL
Publicat: 29/06/2014, 23:07
Actualizat: 09/10/2018, 09:43

„Cel mai puternic proiect politic al anului 2014 este unificarea dreptei, fuziunea dintre PNL și PDL. Înțeleg și respect sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume și identitate. Nu am dorit în niciun fel să lezez această sensibilitate. Afirmația că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid a fost concluzia mea, în urma multor discuții formale și informale. Sunt convins că noi, PNL, împreună cu PDL, vom realiza acest proiect, redefinind astfel scena politică. Nu cred că în procesul fuziunii trebuie să introducem teme conflictuale false. Fuziunea noastră trebuie să însemne marele partid al dreptei românești, o construcție doctrinară și organizatorică solidă, capabilă să câștige alegeri. Asupra acestor aspecte trebuie să ne concentrăm”, a susținut Iohannis, într-o postare pe Facebook.

Președintele PNL, Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în congresul partidului, că este în măsură să confirme că „PDL a acceptat” ca noua formațiune politică rezultată din fuziunea cu liberalii să se numească PNL.

„Vreau să vă spun ceva ce nu a spus nimeni, sunt în poziția să vă confirm că PDL acceptă ca noua formațiune să se numească PNL”, le-a spus Iohannis delegaților la congresul PNL.

Declarația sa a stârnit reacții vehemente din partea mai multor democrat-liberali.

Prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu a scris, sâmbătă, pe Facebook, la scurt timp după ce Klaus Iohannis a anunțat că noua formațiune rezultată din fuziune se va numi PNL, că nu știe ce mandat are liderul PNL să facă acest anunț, dar pe al lui nu îl are.

El a menționat că „acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit în Comisia bipartită de negociere PDL-PNL”. „Această manieră de a purta discuțiile este incorectă. S-a stabilit că orice chestiune se va discuta și negocia instituțional în comisie. Nu e corect să aflăm de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret și dezavuez această manieră care denotă lipsa de respect pentru parteneri. Cum spunea Vasile Blaga, „nu vom oferi PDL pe tavă”, a mai spus Predoiu, în postarea de pe contul de Facebook.

Vicepreședintele PDL Ioan Oltean a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX că PDL nu a acceptat ca noul partid care va rezulta din fuziunea cu PNL să poarte numele PNL, iar în opinia sa afirmațiile făcute de Klaus Iohannis sunt „un pas uriaș spre eșecul fuziunii”.

De asemenea, fostul președinte al PDL Emil Boc a susținut că „nu trebuie șterse cu buretele blazonul și istoria partidului”, în condițiile în care conducerea democrat-liberală ar fi acceptat ca noua formațiune rezultată în urma fuziunii PNL – PDL să se numească PNL.

Duminică, într-o conferință de presă, prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu a declarat că pentru democrat-liberali denumirea de PDL este „la fel de valoroasă” ca aceea de PNL și din acest punct încep negocierile cu liberalii, menționând totodată că se impune „o resetare” în discuțiile cu PNL, în sensul unui limbaj care să arate respect.

Cătălin Predoiu a spus că negocierile dintre PDL și PNL privind fuziunea vor continua luni, dar a arătat că aceste negocieri „cer o atitudine de respect reciproc”.

„Negocierile dintre PDL și PNL vor continua, discuțiile dintre cele două comisii de negociere pe tema fuziunii se vor relua mâine (luni – n.r.), de la ora 09:00, în Kiseleff. Oficial vă comunic că nu este absolut nimic prestabilit înaintea acestor negocieri. Nu a fost încă stabilit numele partidului, nu este stabilit încă numele candidatului la Președinția României din partea celor două partide”, a precizat Predoiu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului