CÂND SE RUPE USL? Ce răspund pesediștii la această întrebare și cum i se flutură lui Antonescu prin față „ciolanul” guvernării

Publicat: 04 10. 2013, 22:14
Actualizat: 18 05. 2015, 17:19

Stupefacție și nervozitate în PSD după ieșirea publică, de vineri dimineața, a lui Crin Antonescu, în care președintele PNL l-a criticat pe Victor Ponta pentru intervenția sa în Justiție. „Ce urmărește Crin Antonescu?” a fost întrebarea care a stat pe buzele tuturor, mulți pesediști vorbind mai clar ca niciodată despre ipoteza ruperii USL și a unor candidaturi separate la Președinție.

Printre cei care au reacționat la declarațiile lui Antonescu s-au numărat Marian Oprișan, Ilie Sârbu, dar și Liviu Dragnea. Victor Ponta, cel vizat de criticile lui Antonescu, nu a comentat. Premierul a participat la un festival al vinului, în județul Vrancea, dar a evitat ziariștii care îl întrebau despre declarațiile șefului PNL. „Eu cred în USL și fac tot ce ține de mine pentru a păstra USL unită și nu fac critici în public”, a fost singura remarcă a premierului.

Oprișan: „Cetățenii nu l-au mandat pe Crin Antonescu să facă scandal”

Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, cel care s-a aflat astăzi lângă premierul Ponta când acesta primea mesajul dur din partea președintelui PNL, a comentat ironic declarațiile lui Crin Antonescu, afirmând că liberalul „s-a trezit un pic buimac” și face scandal.

„Îmi pare rău, domnia sa cred că s-a trezit totuși un pic. buimac. Nu am promis niciodată cetățenilor că îi vom apăra pe cei care au pus pe cetățenii acestei țări să jure cu Biblia pe capota mașinii pentru că au fost la vot”, a declarat pentru gândul Marian Oprișan.

Președintele CJ Vrancea a adăugat că Antonescu a făcut declarațiile critice la adresa premierului Ponta „fără să se gândească”, dând astfel dovadă de „lipsă de colegialitate”. Social-democratul a precizat că Antonescu putea să-i transmită nemulțumirile sale lui Ponta la întâlnirea pe care au avut-o cu ocazia zilei Germaniei.

„Dacă avea ceva de spus, putea să spună în interiorul USL, nu publicului larg. Cetățenii nu l-au mandat pe Crin Antonescu să facă scandal. Cred că nu a stat bine să gândească înainte să se pronunțe. Nu înțeleg ce s-a întâmplat de ieri de la ziua Germaniei, de la recepția unde s-a întreținut într-un cadru absolut amical și prietenesc cu premierul până astăzi”, a spus pentru gândul vicepreședintele PSD.

PUTEȚI ASCULTA FRAGMENTE DIN DECLARAȚIA VICEPREȘEDINTELUI PSD MARIAN OPRIȘAN LA FINALUL ARTICOLULUI

Totodată, Oprișan i-a reamintit lui Antonescu că, deși „deocamdată este candidatul USL”, dacă va continua va avea probleme cu electoratul PSD.

„USL nu are niciun fel de problemă, văd că domnul Crin Antonescu se desparte de agenda USL. USL trebuie să meargă înainte și să facă ce a promis cetățenilor acestei țări, nu PSD are altă agendă. Deocamdată, există deciziile celor trei Congrese. Domnia sa este candidatul USL la președinție, dar dacă va continua așa, nu știu ce vor crede până la urmă alegătorii noștri. Dacă va continua așa, foarte mulți oameni își vor schimba părerea despre domnul Crin Antonescu. Nu putem merge în continuare într-un asemenea cadru”, a fost avertismentul lui Oprișan pentru Antonescu.

Potrivit acestuia, atacurile împotriva pactului de coabitare reprezintă „o poveste de adormit copiii pe care nu o crede nimeni”.

„Cum să pui semnul egal între PSD și Traian Băsescu? Asta este o aberație. Că era nevoie de coabitare ca România să meargă înainte, era nevoie de coabitare ca structurile și autoritățile statului să funcționeze normal. Sigur că era nevoie. În orice stat civilizat este nevoie de coabitare”, a fost reacția lui Oprișan, după ce liderul PNL afirmase că acest pact de coabitare a dus țara noastră în rândul țărilor semi-bananieră.

Se rupe USL?

Întrebat dacă se va rupe USL în această toamnă, președintele CJ Vrancea a răspuns că „nu”. Întrebat dacă Uniunea se va rupe în primăvara anului viitor, răspunsul social-democratului a fost „vom vedea”.

Reporter: Se va rupe USL în această toamnă?

Marian Oprișan: Nu, nu cred

Reporter: Se va rupe în primăvară?

Marian Oprișan: Vom vedea.

El a precizat că PSD nu va ataca PNL și nici premierul nu-l va ataca pe președintele PNL.

„Dacă dl Crin Antonescu vrea să-l atace mereu pe premierul Ponta nu are decât să o facă. Noi avem un document scris pe care am făcut-o în văzul tuturor și pe baza ei le-am promis românilor că le vom face o viață mai bună”, a spus Oprișan.

Acesta a menționat printre obiectivele USL realizarea descentralizării, a regionalizării, modificarea Constituției și crearea unor noi locuri de muncă.

Premierul Ponta a participat astăzi împreună cu vicepreședintele Marian Oprișan și vicepremierul Liviu Dragnea la o serie de evenimente organizate în județul Vrancea. Victor Ponta s-a limitat să spună că nu dorește să alimenteze conflictul din interiorul USL.

Sârbu: Ciolanul e bun, dar când e vorba de guvern și de șeful guvernului, atunci haideți să-i omorăm

Primul care a ieșit la contraatac după declarațiile lui Antonescu a fost Ilie Sârbu, unul dintre cei mai vocali adversari ai acestuia în USL. Sârbu a comentat, la câteva minute după conferința lui Crin Antonescu, la postul B1 TV, că în Uniune „nu mai există încredere” și s-a întrebat ce viitor mai poate avea USL.

„Am văzut un alt Traian Băsescu, un supra-președinte, care a ieșit așa, să dea lecții tuturor. Ieșirea de astăzi nu avea nicio logică, nicio noimă, aveam luni ședință. Am calmat situația sătpămâna asta, am zis toți că nu mai ieșim public. Deodată a simțit iarăși că vine un val pe care l-ar putea utiliza în creșterea în sondaje și a ieșit să critice pe toată lumea. Dânsul s-a plasat deodată deasupra tuturor, încercând să fie mediator între instituțiile statului”, a declarat Ilie Sârbu.

Acesta a apreciat că afirmațiile lui Crin Antonescu sugerau că urmează să anunțe retragerea PNL de la guvernare.

„Aveam impresia că acum încheie cu declarația finală: gata noi ne-am retras, rămânem cei care slujim dreptatea, justiția până la capăt în România. E o chestie electorală, pe care o simțim toți. Vorbele sunt frumoase, dar nu sunt credibile. Ciolanul e bun, stăm la guvernare, ne place să avem de toate, dar când e vorba de guvern și de șeful guvernului, atunci haideți să-i omorăm, să ne distanțăm de ei. Noi suntem altfel, noi luptăm pentru justiție. Lucruri pe care nu le mai crede nimeni. A putut să creadă cineva tot ce a spus Crin Antonescu? Ăsta a fost cel mai dur atac de până acum”, a mai spus Ilie Sârbu.

Dragnea: Antonescu vorbește în numele justiției

Vicepremierul Dragnea, aflat împreună cu premierul Ponta în județul Vrancea, i-a dat o replică lui Crin Antonescu, amintindu-i de cei 7,4 milioane de români care au spus „DA” la referendum.

„Deocamdată văd că domnul Crin Antonescu vorbește în numele Justiției și eu am un singur comentariu acum: că între cei 7,4 milioane de români care au spus «DA» la Referendum, inclusiv în beneficiul domnului Antonescu, și cei care îi hăituiau și îi alergau pe ulițe, eu îi aleg pe oameni”, a spus Dragnea.

Crin Antonescu: Este inacceptabil ce a făcut Ponta

Crin Antonescu a criticat dur declarațiile făcute de premierul Ponta după revocarea procurorului Lucian Papici, anchetatorul dosarului lui Liviu Dragnea, de la șefia Secției I a DNA, unde era delegat până la finalul anului.

„Șeful executivului, dl Victor Ponta, a vorbit în numele Procurorului General, cum era băsist, cum a făcut dosare politice și cum domniile lor, nu știu exact cine, nu mai țin băsiști în funcție. Este inacceptabil, primul-ministru prin atribuțiile constituționale, nu poate și nu are voie să dea explicații nici să dea mesaje în numele procurorului general. Sper că a fost o greșeală, doar un exces de comunicare (…) O justiție independentă nu este împărțită pe parcele de independență”, a susținut Antonescu, criticând lipsa de reacție a Procurorului General Tiberiu Nițu și interpretarea „că parchetele, instanțele, ar fi într-un joc cu politicieni și ar trebui să deservească oamenii politici”, a spus liderul PNL.

Potrivit lui Antonescu, pactul de coabitare pe care Băsescu analizează dacă îl va denunța „e jenant, a pus România în lumina unei țări semibananiere” și trebuie înlocuit cu un pact pe Justiție al tuturor forțelor politice.