Când va fi eliberată prima tranșă de 60 milioane euro pentru Republica Moldova

Publicat: 03 08. 2016, 15:34
Actualizat: 30 08. 2016, 16:11

”Guvernul a aprobat eliberarea primei tranșe în valoare de 60 de milioane de euro în data de 24 august 2016 din Asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova. Acordul privind asistența financiară rambursabilă dintre România și Republica Moldova, în sumă de până la 150 de milioane de euro, a fost ratificat prin legea 91/2016, așa cum a fost completat în schimbul de scrisori între prim-miniștrii României și Republicii Moldova în data de 30 ianuarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria.

În acest context, Iolu a precizat că prima tranșă a fost eliberată după ce autoritățile de la Chișinău au respectat o serie de obligații asumate la nivel de premier.

”Prin schimbul de scrisori cele două părți au convenit și o serie de obligații din partea Republicii Moldova pentru eliberarea primei tranșe, cum ar fi stabilirea unei foi de parcurs pentru ajungerea la un acord cu FMI, inițierea unui pachet legislativ pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităților din sistemul bancar și fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestor. De asemenea, prin schimbul de scrisori s-a mai cerut prezentarea unui plan de actualizare și aplicare a Strateguiei de reformare a sectorului justiției și a strategiei naționale anticorupție din Republica Moldova. Stadiul progreselor în îndeplinirea măsurilor și condiționalităților menționate a fost urmărit de Guvern”, a explicat Iolu.

La sfârșitul lui august – începutul lui septembrie, șeful Guvernului, Dacian Cioloș, va merge la Chișinău, în condițiile în care pe 24 august va fi transferată primă tranșă din Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, declaraseră anterior surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.

Cioloș s-a întâlnit cu omologul moldovean la București în luna ianuarie și cu președintele Moldovei Nicolae Timofti în luna februarie, când acesta a făcut o vizită oficială în România.