CANDIDAT CONDAMNAT. Fostul președinte CJ Botoșani Constantin Conțac se află pe lista candidaților, pentru că nu a fost contestat de nimeni în termenul prevăzut de lege

Publicat: 02 11. 2012, 13:28
Actualizat: 31 01. 2019, 20:26

Constantin Conțac și-a depus, luni, candidatura ca independent pentru un mandat de senator în Colegiul 3 Botoșani. Candidatura acestuia a fost acceptată de către Biroul Electoral de Circumscripție întrucât, la acel moment, erau îndeplinite toate criteriile impuse de lege. De asemenea, și termenul legal de depunere a contestațiilor a expirat, astfel încât numele fostului președinte al Consiliului Județean Botoșani va apărea pe buletinele de vot.

Potrivit președintelui Biroului Electoral de Circumscripție Botoșani, judecătorul Lăcărămioara Axinte, „nu există temei legal pentru a putea fi înlăturat din procesul electoral”. Ea a explicat că „legea face referire doar la situația în care este vorba de deces al candidatului, însă nu și la o condamnare cu executare”.

Însă, în cazul în care Constantin Conțac primește suficiente voturi pentru a putea fi declarat câștigător în colegiul în care candidează, mandatul nu va fi validat, întrucât, prin sentință judecătorească, acesta a pierdut dreptul de a fi ales.

Constantin Conțac a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în 2008, iar miercuri a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, efectuarea de operațiuni financiare în stare de incompatibilitate, spălare de bani și fals în declarații. În același proces a fost condamnat și fiul său, Liviu Conțac, sentința fiind tot de trei ani de închisoare cu executare.

Miercuri seară, polițiștii botoșăneni au pus în executare mandatele de executare a pedepsei cu închisoare emise în cursul zilei de Tribunalul Brașov, pe numele lui Constantin și Liviu Conțac.

De la alegerile locale din 2000, când a devenit vicepresedinte al CJ Botoșani, Constantin Conțac s-a înscris în PSD, ocupând funcția de vicepreședinte al organizației județene a partidului.

El a fost ales în 2004 președinte al CJ Botoșani și a devenit și lider al organizației social-democrate. În 2008, Conțac a pierdut alegerile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean și a fost ales vicepreședinte al instituției. În 2009, el și-a anunțat sprijinul pentru Traian Băsescu și a fost exclus din PSD și a pierdut și funcția de vicepreședinte al CJ Botoșani.