Candidatul pe care maghiarii din România îl vor vota în turul II la prezidențiale

Publicat: 06 11. 2014, 17:01
Actualizat: 05 07. 2016, 19:35

Kelemen Hunor a vorbit, într-o conferință de presă desfășurată la Cluj-Napoca, despre faptul că eventuala prezență a lui Călin Popescu Tăriceanu ar însemna „o guvernare echilibrată” și alăturarea valorilor liberale actualei coaliții, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe de altă parte, însă, el a spus că decizia UDMR a fost îngreunată de revenirea în „ecuația politică” a lui Corneliu Vadim Tudor.

„Nu putem fi alături de Vadim Tudor nici măcar pentru o oră, nu înțelegem de ce a fost scos de după cordonul sanitar. Nu putem asuma să fim de aceeași parte cu Corneliu Vadim Tudor”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, Vadim reprezintă toate principiile împotriva cărora comunitatea maghiară a luptat, adică naționalismul extrem și ura față de maghiari.

„Ce am adoptat, cu majoritate a voturilor și o singură abținere, să recomandăm alegătorilor noștri să voteze conform propriilor convingeri, suntem convinși că avem un electorat matur, știe să voteze astfel încât interesele comunității maghiare să nu fie lezate”, a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, decizia pentru turul doi a fost dificilă și influențată de factori importanți, membrii Consiliului Permanent refuzând să îl susțină pe Iohannis.

„Am avut o ședință constructivă, majoritatea celor prezenți au spus despre candidatul PNL că nu îl putem sprijini pe Iohannis. După primul tur, candidatul opoziției a refuzat într-un fel cu totul arogant să inițieze orice fel de discuții. Noi respectăm această decizie. În perioada campaniei a avut declarații negative la adresa dezideratelor comunității maghiare, iar colegii mei au zis că nu putem sprijini un candidat care vrea voturile comunității maghiare, dar nu vrea să asculte vocea comuninității maghiare”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen a menționat că UDMR dorește o stabilitate la guvernare și a spus că, în ultimii doi ani, Victor Ponta s-a dovedit în relația cu UDMR „un partener corect și de încredere”.

Conducerea UDMR s-a întrunit, joi, la Cluj-Napoca, pentru a decide pe cine va sprijini Uniunea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro