Carmen Dan, în fața parlamentarilor: „Îndrăznesc să vă spun că Ghiță n-a fugit în mandatul meu”

Publicat: 29 06. 2017, 14:23
Actualizat: 27 03. 2019, 10:40

„Am învățat foarte multe în cele șase luni petrecute la conducerea MAI. E nevoie de o schimbare fundamentală la nivelul MAI. Am elaborat un plan de management. Noi trebuie să ne dezvoltăm o capacitate nouă, un plan proactiv și preventiv. Un plan care e bazat pe anticipare. Sunt linii noi, față de cele de până acum, care se bazau pe reacție. Ne dorim să delimităm mai clar rolul instituțiilor de interventie și stabilirea exactă a atribuțiilor fiecăruia. Un proiect legislativ – cartea electronică de identitate, prin care dorim să facilităm relația cu instituții care prestează servicii electronice. Dorim debirocratizare”, a declarat Carmen Dan în fața Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.

Ministrul interimar de la Afaceri Interne a mai spus că în prezent există un deficit de 20.000 de cadre, numai în poliție deficitul fiind de 9.000.

„Se vorbește tot mai des de acces la OSINT – Open Source Inteligence. E în curs de definire comunitatea OSINT. Vom aduce aplicația direct în stradă. Polițiștii vor putea accesa informația de pe telefon sau tableta din dotare”, a adăugat Carmen Dan.

Totodată, în comisie, ministrul interimar de la Interne a fost întrebat care sunt concluziile anchetei interne având în vedere că au trecut șase luni de la fuga lui Sebastian Ghiță, precizând că „sunt anchete penale in derulare, cea internă e sub coordonarea procurorului de caz”.

„Îndrăznesc să vă amintesc că Sebastian Ghiță nu a fugit pe mandatul meu de ministru. Îndrăznesc să vă amintesc că Sebastian Ghiță a fost găsit pe mandatul meu de ministru. Nu pot devoala date care fac obiectul unor cercetări penale. Există o anchetă penală în curs și după finalizare, veți avea toate informațiile”, a declarat Carmen Dan, la ieșirea de la Comisia de Apărare.

Totodată, ministrul interimar a mai spus că „acum se colaborează bine cu SRI”.

Carmen Dan a fost avizată pozitiv în Comisia de Apărare din Camera Deputaților, cu 23 de voturi pentru și 10 împotrivă.