Cătălin Predoiu, PNL: Legile justiției, un fruct otrăvit

Publicat: 20 03. 2018, 14:49
Actualizat: 23 01. 2019, 17:13

„PNL a votat împotriva modificării legilor justiției promovate de PSD. În primul rând, aceste legi nu au fost precedate de un studiu de impact. Din această cauză o serie de măsuri tehice pot destabiliza pe termen lung și mediu funcționarea sistemului judiciar. În al doilea rând, aceste legi au slăbit independența procurorilor. În al treilea rând, legile așa cum le-au promovat și le-au votat PSD politizează în mod excesiv procedura de numire a procurorilor de rang înalt pentru că plasează indirect decizia la nivelul ministrului Justiției care este în mijlocul sistemului politic, luând-o de la nivelul președintelui, care era deasupra nivelului politic, legitimat de votul popular cel mai larg”, a declarat fostul ministru al Justiției deputatul PNL Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu a afirmat că există riscul ca după scăderea pragului de pensionare foarte mulți magistrați să părăsească sistemul.

„Modificările propuse pot destabiliza și prin scăderea pragului de pensionare fără un studiu de imapct prealabil. Există riscul ca foarte mulți magistrați să părăsească sistemul și să facă inoperabile o serie de prevederi ale legii. o altă vulnerabilitate majoră este legată de răspunderea magistraților,defectuos redactată în ciuda instrucțiunilor destul de precise enunțate de CCR în Deciziile sale. CCR a spus că nu orice fel de greșeală juridică este o eroare judiciară, pentru a fi în prezența unei erori judiciare trebuie să avem de a face cu o eroare gravă, o greșeală grosieră, flagrantă care să conducă la încălcarea unor drepturi fundamentale ale cetățeanului”, a precizat Predoiu.

Fostul ministru al Justiției a precizat că liberalii vor sesiza CCR.

„PNL va sesiza CCR pentru reexaminarea acestor legi. Legile justiției promovate de PSD sunt un fruct otrăvit aș superficialității, obsesiilor și al spaimelor față de funcționarea sistemului judiciar. Astăzi s-au forțat Regulamentele parlamentare, au început dezbaterea în plenul Camerei Deputaților, practic, când nici rapoartele nu erau redactate de comisie. Nu a fost timpul necesar pentru ca toți parlamentarii, nu doar cei din comisie, să ia la cunoștință despre modificări. Este un simulacru de parlamentarism, nu ceea ce s-a promis la începutul acestei legislaturi”, a spus liberalul.