Ce crede ministrul Toader că se va întâmpla cu dosarul privind OUG 13: O soluție de clasare, orice ar fi, tot trebuie dată

Publicat: 10 04. 2017, 23:28

„Procurorii, potrivit lui 132 din Constituție, își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției și această autoritate nu înseamnă că ministrul Justiției intră între coperțile dosarului și întreabă «Ce ai făcut acolo și de ce?», înseamnă multe alte componente, dar nu soluția, adică nu intră pe competența procurorului. La momentul acela, era deja început un dosar. Dosarul declinat de la DNA la Parchetul General. E normal ca procurorul să dea o soluție în acel dosar, că el era la jumatea drumului, era la jumatea declarațiilor. Dar o soluție de clasare, orice ar fi, tot trebuie dată. O soluție trebuia dată. Dar nu mai putea să continue pe circumstanțele adoptării ordonanței, pe împrejurări, pe legalitate, pe temeinicie și pe constituționalitate. Eu am convingerea că, după acea decizie, procurorul, cât ar fi el de la Parchetul General, nu poate să încalce decizia Curții Constituționale. Sunt convins de faptul că nu va mai urmări oportunitate, legalitate, temeinicie sau constituționalitate. Nu am de unde să știu dacă ei cumva suspectează fapte penale de drept comun, care revin procurorului”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la România Tv.

Sursele judiciare au confirmat pentru MEDIAFAX că Florin Iordache a fost audiat vineri, în calitate de martor, în dosarul Ordonanței de Urgență 13.

Întrebat dacă a dat explicații în fața procurorilor, fostul ministrul a spus: „nici nu confirm, nici nu infirm, nu comentez în niciun fel”.

Parchetul General a anunțat în 13 martie, după motivarea Curții Constituționale, că ancheta privind OUG 13 continuă pentru sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals intelectual, favorizarea făptuitorului și prezentarea cu rea-credință de date inexacte.

La finele lunii februarie, DNA a dispus declinarea dosarului privind OUG 13 la Parchetul General în legătură cu o parte din acuzații. Procurorii au clasat atunci cauza în ceea ce privește infracțiunea de folosirea influenței de lider al unui partid politic. În acest dosar, la DNA au fost audiați ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, Grațiela Gavrilescu, la acea vreme ministrul pentru relația cu Parlamentul, secretarul general al guvernului, Mihai Busuioc, procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției și Oana Hăineală, procuror și fost secretar de stat în Ministerul Justiției, cu toții având calitatea de martor.

Judecătorii CCR arătau, în motivarea deciziei de existență a unui conflict juridic între DNA și Guvern, că DNA și-a arogat competențe și a excedat cadrul legal, acțiunea sa de verificare a OUG 13 fiind una abuzivă.