Ce funcție vrea Dragnea după alegeri. Răspunsul șefului PSD la întrebarea ce va face partidul dacă Iohannis îi respinge premierul

Publicat: 23 11. 2016, 20:47
Actualizat: 23 11. 2016, 21:18

Întrebat, la ZF Live, ce funcție publică va avea după alegeri, dacă PSD va ajunge la guvernare, Dragnea a refuzat să răspundă: „Președinte PSD. Discutăm după alegeri”.

În acest context, Dragnea a precizat că PSD va merge cu o singură opțiune de prim-ministru la Cotroceni, dacă va forma majoritatea în Parlament.  Întrebat, în schimb, ce vor face social-democrații dacă președintele va spune că nu e mulțumit de opțiune, Dragnea a invocat o decizie a CCR, din 2014, potrivit căreia dacă un partid are singur majoritatea sau o coaliție formează o majoritate și face o propunere președintelui, președintele nu o poate refuza.

„Rațiunea sau spiritul articolului din Constituție care spune de negocierea cu partidele în vederea formării Guvernului are logică doar într-o anumită situație: dacă rezultatul alegerilor stabilește o structură politică a Parlamentului care, la final, duce la neșansa de a se constitui o majoritate. Atunci intervine rolul esențial al președintelui, să îi tot cheme și să încerce să vadă din discuția cu fiecare partid care persoană ar avea șansa să strângă o majoritate care să form Guvernul, dar când la președinte vine o majoritate și arată „ăsta e omul în care avem încredere” și Parlamentul va vota această propunere, ce logică să ai să spui „nu sunt de acord cu asta?””, a detaliat liderul PSD.

Totodată, întrebat ce se va întâmpla dacă Iohannis va solicita o altă propunere, Dragnea a răspuns: „Nu merge”, adăgând că a stabilit cu colegii său din partid să nu arunce „nume pe piață” privind varianta de premier a PSD.