Cinci noi formațiuni îi cer lui Cioloș să amâne alegerile locale

Publicat: 04 05. 2016, 19:20
Actualizat: 12 10. 2016, 02:04

„În contextul actual, în care există indicii puternice de fraudă la nivelul Municipiului București, dar și în alte județe din țară, solicităm amânarea alegerilor locale prin hotărâre de Guvern astfel încât toate listele de susținători depuse să poate fi reverificate. Dacă alegerile se țin în aceste condiții, întregul proces electoral este pus sub semnul întrebării., se arată în comunicatul dat publicității de PACT.

Aceștia precizează și că majoritatea formațiunilor politice nou-înființate, cât și candidații independenți au avut probleme la strângerea numărului necesar de semnături și aduc în discuție ușurința cu care marile partide au reușit să adune, într-un timp foarte scurt, un număr uriaș de susținători.

„Partidele vechi au reușit să scoată din condei, sfidând legea și cetățenii, semnăturile necesare, într-un timp foarte scurt, în unele cazuri existând doar două — trei zile între anunțul candidaturii și depunerea candidaturii. Ne întrebăm cum pot astfel de partide și astfel de candidați, care intră în cursa electorală cu semnături de susținere asupra cărora există suspiciuni că au fost falsificate, să reprezinte cu responsabilitate și în mod onorabil cetățenii, să gestioneze banii publici în mod cinstit și transparent și să pună interesul public, al cetățenilor deasupra intereselor personale și de grup”, se mai arată în comunicat.

Formațiunile solicită Biroului Electoral Central reverificarea sistematică (inclusiv prin sondaj) sub aspectul veridicității a tuturor listelor de semnături depuse în București de partidele politice și candidații la alegerile locale din 5 iunie. În plus, acestea cer BEC și comunicarea publică a modalității prin care Birourile Electorale de Circumscripție din Bucureștie realizează controlul și validarea datelor înscrise pe listele de semnături.