Cine e Sebastian Ghiță, omul cu televiziune la purtător, care vrea să devină președintele executiv al PSD, fără să fi vorbit vreodată în fața partidului. Iliescu spune că nu îl cunoaște

Publicat: 23 10. 2014, 10:58
Actualizat: 25 10. 2014, 10:17

Ghiță este personajul care vorbește puțin, dar acționează intens în culisele politice și de business. Nu iese niciodată în prim plan, decât dacă are un interes direct. Pesediștii nu l-au văzut niciodată ținând un discurs în fața partidului, a fost mereu un personaj extrem de discret, retras, care a preferat jocurile de culise de la vârful conducerii PSD, evitând expunerea publică. Și funcțiile sale în conducerea partidului nu sunt unele de primă mână: șef PSD online și  membru al Comitetului Executiv. În sala unde se țin de regulă ședințele Comitetului Executiv, Sebastian Ghiță nu stă la masa puterii, ci și-a ales o măsuță discretă în spate, în rândul doi. Cu toate acestea, este cunoscut drept omul cu banii la partid, omul cu televiziunea și prietenul lui Victor Ponta.


gândul foto: Cristian Andrei / Sebastian Ghiță participă la Comitetul Executiv al PSD de la Parlament


foto: Cristian Andrei-Gândul / Comitetul Executiv al PSD

Sebastian Ghiță a devenit vizibil în Parlament când a promovat legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay.

Elocventă este descrierea succintă făcută de Ion Iliescu: „nu îl cunosc pe domnul Ghiță”.

Destul de puternic pentru a ieși în fața reflectoarelor, după ce l-a sprijinit mediatic și logistic în ultimii patru ani pe Victor Ponta, Sebastian Ghiță a anunțat că s-a înțeles cu Liviu Dragnea pentru a candida în tandem la Congresul PSD care se va organiza după alegerea lui Victor Ponta în funcția de președinte al României. Funcția vizată de Ghiță – președinte executiv, adică numărul doi în partid. Prietenul de baschet al premierului Ponta, cel cu care și-a făcut mai multe concedii în Dubai, dorește să devină acum o forță recunoscută în mod oficial în PSD.

Elena Udrea a declarat la Gândul Live că Sebastian Ghiță a avut contacte și cu liderii PDL în perioada în care acest partid era la guvernare. Președinta PMP nu a dorit să dea detalii cu cine discuta Sebastian Ghiță la PDL.

Prezența lui Sebastian Ghiță în curtea sediului PSD a început să fie simțită în timpul mandatului lui Mircea Geoană. Cu o gentuță neagră de piele în mână, Sebastian Ghiță era văzut des înainte și după ședințele Biroului Politic Național. Cu toate acestea, el nu participa la ședințele conducerii PSD, ci avea discuții tete-a-tete cu cei care conduceau la acea vreme partidul. A fost omul din umbră, care ajuta partidul și prin implicarea sa în media, dar și ca sponsor al partidului. Ghiță avea o relație bună pe linie de partid cu președintele CJ, Mircea Cosma, și ulterior cu băiatul acestuia, actualul deputat Vlad Cosma. Cu toate acestea, Sebastian Ghiță nu a avut funcții importante în conducerea partidului.

La Congresul PSD din 2010, Ghiță era în continuare un mare necunoscut pentru membrii simpli de partid. Ovidiu Vântu îi conferă însă un alt rol, după ce a împărțit jurnaliștilor prezenți la un proces mai multe stenograme în care se vorbește despre rolul jucat de actualul deputat PSD în 2010.

Ghiță, în stenogramele lui Vântu

„Când a avut Ponta discurs am dat microfoanele tare, când vorbeau ăilalți dădeam microfoanele încet, știi că eu aveam boxele tot…”, scrie în stenogramele împărțite de Vântu că se lăuda Ghiță după Congresul PSD. După preluarea conducerii partidului de Victor Ponta, PSD a apelat la serviciile firmei 360 Revolution, apropiată de sfera de influență a lui Sebastian Ghiță pentru toate evenimentele majore organizate de partid.

În aceleași stenograme, se vorbește de modul în care Sebastian Ghiță a înlocuit firma de pază pentru a lăsa să intre la Congresul de la Romexpo doar pe cei din tabăra pro-Ponta.

„Am luat călăreții (bucăți de plastic pe care sunt scrise numele participanților și care se așează pe pupitrele din fața lor, n.n.), i-am mutat de acolo acolo și i-am mutat dintr-o parte în alta, l-am pus pe Ponta exact lângă nea Nelu”, se arată în stenogramele furnizate atunci de SOV.

Ghiță, în centrul scandalurilor din USL

Devenit un personaj extrem influent în partid, prezența lui Sebastian Ghiță a generat animozități între Victor Ponta și Crin Antonescu. La o ședință USL din primăvara lui 2013 s-a discutat despre excluderea din PNL, respectiv PSD a lui Sorin Roșca Stănescu și Sebastian Ghiță.

„Postul de casă al domnului Ponta – RTV, face o campanie înverșunată, plină de minciuni, nu de opinii, împotriva mea. Eu nu am pus niciodată în discuție nici poziția de prim-ministru, nici alianța, pentru că noi avem niște obligații față de cetățeni. Am încasat toate aceste atacuri, dar nu pot încasa ipocrizia cuiva care îmi spune, eu nu l-am atacat niciodată pe prietenul meu Crin. Păi are cine să o facă”, afirma Crin Antonescu într-un interviu Gândul din septembrie 2013 despre rolul lui Sebastian Ghiță în USL.

Ghiță, o voce în partid înainte de prezidențiale

Cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale, rolul lui Sebastian Ghiță în partid devine unul mai important. La câteva zile după ce în spațiul public au apărut stenogramele DNA în care Viorel Hrebenciuc și Dan Șova vorbesc despre viitoarea conducere a PSD, Sebastian Ghiță a ieșit și le-a cerut celor doi să se suspende din partid.

Simultan, apare o înregistrare cu Marian Vanghelie care se dezlănțuie asupra unor paparazii pe care îi înjură, considerând că au fost trimiși pe urmele sale de Victor Ponta și Sebastian Ghiță. Vanghelie i se plânge lui Ponta în ședința PSD că nu mai suportă să fie filat de oamenii lui Ghiță. Lui Șova, Vanghelie și Ghiță li se cere să se suspende din partid.

La nici 24 de ore după această decizie, Sebastian Ghiță iese public din nou la postul său de televiziune și anunță că va candida pentru funcția de președinte executiv al PSD în tandem cu Liviu Dragnea, care va candida la cea de președinte. Victor Ponta nu are nicio reacție pe acest subiect, deși la Comitetul Executiv de la Orăștie s-a stabilit că cine discută despre viitoarea conducere a PSD înainte de 16 noiembrie va fi exclus din partid.

În acest moment, Sebastian Ghiță are un conflict deschis cu Marian Vanghelie care a amenințat că-l va aresta. În luna mai, un alt vicepreședinte PSD, Robert Negoiță, a depus o plângere la Parchetul General împotriva lui Sebastian Ghiță pentru că l-a amenințat cu moartea. Cazul a fost clasat.

 

Declarația de avere a lui Sebastian Ghiță

Deputatul PSD are potrivit declarației de avere trei terenuri situate în intravilan în Ploiești și o casă de locuit de 1211 mp. Tot în declarația de avere, Sebastian Ghiță a trecut obiecte de artă de 13 milioane de euro, bijuterii de 3,1 milioane de euro și ceasuri de 900.000 de euro. Într-un fond de investiții din Elveția, social-democratul mai are 18 milioane de euro, iar la Raiffeisen Bank are în cont 5,5 milioane de dolari.

Cea mai surprinzătoare parte a declarație de avere a lui Sebastian Ghiță se regăsește la rubrica împrumuturi, el dându-i sub formă de împrumut lui Alexandru Iacobesc 90,3 milioane de euro și patru milioane de dolari.

La capitolul venituri, Sebastian Ghiță a trecut indemnizația de parlamentar de 58.980 lei, iar sotia sa a obținut 18.680 de lei.