Cine sunt membrii Guvernului Cioloș care au primit locuințe RA-APPS, deși au locuință în Capitală

Publicat: 16 01. 2016, 18:37

Pe lista miniștrilor din guvernul Cioloș care beneficiază de locuințe de la stat se află Patriciu Achimaș-Cadariu, care gestionează domeniul Sănătății, el primind un apartament de 146,56 mp la care chiria este de 1.489 lei. Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, a primit o locuință de 143,10 mp, iar chiria este stabilită la 2.290 lei. Ciprian Bucur, ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, beneficiază de un apartament de serviciu de 120,02 mp, chiria fiind de 898 lei.

Beneficiari de locuințe de la RA-APPS sunt și Paul Gheorghiu, director de cabinet al Primului Ministru, cu rang de Secretar de Stat, căruia i s-a atribuit un apartament de 195,14 mp, chiria fiind de 1032,84 lei, Mihail Lisețchi, Secretar de Stat la Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, beneficiază de o locuință de 96,95 mp, chiria fiind stabilită la suma de 1856,60 lei. De asemenea, Dragoș Tudorache, șef al Cancelariei Primului Ministru, a primit o locuință de 185,82 mp, chiria fiind de 1508,39 lei. Sorin-Ioan Radu, Secretar de Stat la Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a primit o locuință de serviciu de 105,23 mp cu o chirie stabilită la 717,96 lei și Secretarului de Stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Erika Stanciu, i s-a dat o locuință de 153,92 mp, chiria fiind de 583,94 lei.

Dintre aceștia, potrivit declarațiilor de avere, publicate pe site-un Guvernului, Cristina Palmer deține în Capitală un apartament cumpărat în 1992, la fel și Dragoș Tudorache, șef al Cancelariei Primului Ministru care are o locuință în București de 115 mp, cumpărată ‎în 2005.

Locuințele de serviciu și locuințele simple pentru demnitari sunt atribuite în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 101/2011, cu modificările și completările ulterioare, astfel că „se pot atribui temporar imobile cu destinația de locuință de serviciu din fondul locativ aflat în administrarea RA-APPS miniștrilor, inclusiv persoanelor care ocupă funcții asimilate celei de ministru și miniștrilor delegați, pe durata mandatului, respectiv secretarilor de stat și persoanelor care ocupă funcții asimilate celei de secretar de stat, pe o perioadă de 3 luni de la data numirii în funcție”.

Însă, potrivit art. 14 1 alin (5) „nu beneficiază de locuință de serviciu persoanele care dețin în proprietate sau în coproprietate imobile cu destinația de locuință în municipiul București”. Există totuși o excepție, reglementată prin art. 14 6 care precizează ca „la propunerea motivată a conducătorilor instituțiilor publice în cadrul căreia este încadrat demnitarul respectiv, de prevederile ordonanței poate beneficia și demnitarul care are o locuință proprietate personală sau coproprietate în municipiul București, dar care, în exercitarea atribuțiilor legale își desfășoară activitatea în condiții de risc înalt, din motive de siguranță și protecție”, aceasta fiind explicația faptului că ministrul Mediului și șeful Cancelariei prim-ministrului beneficiază de locuințe de serviciu deși au apartamente în Capitală.

Pe de altă parte, membrii guvernului Ponta care nu au predat, până în prezent, spațiile atribuite de stat sunt: Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Mihaela Maria Ciuciureanu, fost Secretar de Stat în cadru Ministerului Fodurilor Europene, Cătălin Cosmin Olteanu care a fost Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului și Mirela Florența Matichescu, fost Vicepreședinte al Autorității pentru Turism în Cabinetul Ponta.