Cine va deschide lista PSD pentru europarlamentare. Concurență pentru funcția de comisar european

Publicat: 03 02. 2014, 19:45
Actualizat: 06 07. 2016, 06:46

Surse din PSD au declarat pentru gândul că cele mai mari șanse pentru a deschide lista social-democraților pentru Parlamentul European le are Corina Crețu – europarlamentar PSD. În schimb, pentru funcția de comisar european și-au depus candidatura ministrul de Externe, Titus Corlățean, ministrul Mediului, Rovana Plumb, și fostul președinte al PSD, Mircea Geoană. Lista social-democraților pentru Parlamentul European urmează să fie definitivată și aprobată joi, la Comitetul Executiv al PSD.

PSD va candida într-o alianță electorală alături de PC și UNPR, celor două formațiuni politice mai mici revenindu-le câte un loc eligibil pe lista PSD. Din partea PC va candida ministrul Maria Grapini, iar din partea UNPR, Damian Drăghici. Pentru a nu exista confuzii, social-democrații și partenerii lor au decis să candideze sub semnul electoral al PSD.

Pe lista pesediștilor pentru europarlamentare se mai regăsesc Daciana Sârbu, soția premierului Victor Ponta, ministrul Comunicațiilor Dan Nica, dar și actuali europarlamentari precum Victor Boștinaru, Ioan Mircea Pașcu, Viorica Dăncilă și Cătălin Ivan.

În luna ianuarie, Victor Ponta a avut o discuție tete-a-tete cu fiecare europarlamentar PSD la sediul din Kiseleff.

Concurență în PSD pentru poziția de comisar european

Discuția în PSD nu este tranșată în privința comisarului european, la această oră neștiindu-se ce poziție va reveni țării noastre.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, vehiculată ca un posibil candidat pentru europarlamentare nu se va regăsi pe lista PSD, ea țintind un post de comisar european. Surse din PSD au declarat pentru gândul că aceasta își va lobby la Bruxelles, dar și în partid, pentru această funcție. Sursele citate au declarat că ministrul Mediului vizează funcția de comisar european pentru mediu, comisar european pentru protecția consumatorilor sau pe ce de comisar pe energie.

Și ministrul de Externe, Titus Corlățean, este interesat să devină comisar european, prezentându-și deja această intenție premierului Ponta.

„I-am propus primului ministru o serie de portofolii, nu sunt de domeniul discuției publice. Fiecare stat își gestionează cât se poate de inteligent propriile interese dar există două, trei chiar patru variante importante pentru România pe care le discutăm. Evident că există un întreg balet, există discuții de sprijin reciproc, de aranjamente pe tabla respectivă”, a spus în luna ianuarie Titus Corlățean.

Un alt nume vehiculat în PSD pentru a ocupa funcția de comisar european este cel al fostului președinte al partidului Mircea Geoană.