Cioloș, chemat în Parlament să explice criteriile de desemnare a noilor prefecți

Publicat: 24 02. 2016, 17:42
Actualizat: 08 05. 2018, 06:05

Deși ALDE a solicitat ca Dacian Cioloș să participe la ședința din data de 7 martie, BP al Camerei Deputaților a decis în urma unor consultări cu Executivul ca dezbaterea să aibă loc în data de 14 martie.

„ALDE solicită prezența lui Dacian Cioloș în Parlament pentru a ne prezenta care au fost criteriile în desemnarea noilor prefecți. Au promis prefecți tehnocrați, dar au numit în funcții oameni ai PNL”, a declarat vineri copreședintele partidului, Daniel Constantin.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că premierul Dacian Cioloș va trebui să dea explicații publice în problema numirii prefecților, după ce în mai multe cazuri s-a dovedit că aceștia ar fi apropiați de PNL sau asumați public de liberali.

”Este atributul Guvernlui (n.r. – să schimbe prefecții), în schimb am înțeles că domnul Cezar Preda a făcut o declarație publică la Brăila că urează succes noului prefect propus de PNL. Aici trebuie să dea răspuns domnul Cioloș și domnul Tobă, dacă prefectul a fost propus de PNL”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a precizat că premierul Cioloș trebuie să lămurească rapid suspiciunile că unii prefecți ar beneficia de suportul politic al PNL.

”Atunci (n.r. – la negocierie cu Cioloș înainte de învestire) s-a discutat să nu se procedeze la schimbarea tuturor prefecților într-o seară, așa cum era procedura deja patentată a PDL. Ceea ce a spus premierul atunci și orice premier o spune, și noi dacă am fi rămas la guvernare, probabil că o parte dintre prefecți ar fi fost schimbați pe diverse motive, mai mult sau mai puțin publice. Faptul că au schimbat nouă sau 11 prefecți… nu asta este o problemă. Problema apare că au ieșit la iveală câteva situații în care prefecții numiți sunt ori foști membri PNL, ori asumați public de către PNL, ceea ce îi creează o problemă premierului la care trebuie să răspundă rapid”, a adăugat Dragnea.