Ciorna Guvernului Tudose. Numele de pe lista de miniștri, discutate de premier cu Dragnea. UPDATE

Publicat: 27 06. 2017, 22:07

This browser does not support the video element.

UPDATE 19:37 Călin Popescu Tăriceanu a ajunsla Vila Lac 1, acolo unde Liviu Dragnea, premierul desemnat Mihai Tudose și liderii organizațiilor PSD din țară discută despre lista miniștrilor.

Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea a discutat marți, începând cu ora 13.00, cu fiecare lider de organizație în parte. Întrebat, la intrarea la ședință, dacă sunt tensiuni în organizațiilor locale, președintele PSD a infirmat. „Categoric nu. Dimpotrivă”, a spus Dragnea.

UPDATE 17:35 Călin Popescu Tăriceanu a transmis că ALDE rămâne la același număr de miniștri în viitorul cabinet și, mai mult, cu aceleași propuneri care au făcut parte și din Guvern Grindeanu.

„După cum știți, Mihai Tudose a fost numit premier, urmează să-și formeze echipa guvernamentală, iar joi dupa amiază se va prezenta în Parlament cu programul pentru a primi votul de încredere. Nu am lucruri senzaționale să vă comunic, am luat decizia de a păstra aceeași participare în Guvern, numeric vorbind, adică patru miniștri care vor ocupa exact aceleași portofolii. Vorbim despre Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului, Teodor Meleșcanu la Ministerul Afacerilor Externe, Toma Petcu – ministrul Energiei și Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul”, a declarat șeful ALDE. 
 
În legătură cu rămânerea lui Tudorel Toader la Justiție, Tăriceanu a spus că acest minister este asumat de PSD, prin urmare nu poate să detalieze prea mult, dar că personal îl apreciază pe ministru și acesta „a avut o prestație bună, dar e o decizie care va fi luată în comun”. 
 

UPDATE 13:30 La sosirea la Vila Lac, Liviu Dragnea a declarat că a discutat, la Parlament, și cu Mihai Tudose, și cu Călin Popescu Tăriceanu și că mâine vor avea o formulă completă, pe care o vor aproba în ședința CExN. Dragnea a evitat, însă, să răspundă la întrebările jurnaliștilor care vizau schimbările, vehiculate în spațiul public, cu privire la noul cabinet guvernamental, insistând asupra faptului că va purta o „discuție foarte serioasă” cu liderii PSD din țară

„O să discutăm împreună și cu fiecare în parte, după ce ne reunim. O să fie o discuție foarte serioasă”, a spus Dragnea.

În schimb, întrebat dacă a fost surprins de desemnarea făcută de Klaus Iohannis, Dragnea a răspuns că „i-a plăcut”, lăsând să se înțeleagă că nu se aștepta la altă decizie.

„Mi-a plăcut, nu pot să zic că m-a surprins pentru că toate declarațiile și atitudinea de la începutul crizei au fost corecte”, a precizat liderul PSD.

Dragnea a negat orice tensiune în organizații.

UPDATE 13:25 Senatorul PSD, Mihnea Costoiu, ar fi refuzat propunerea de a prelua portofoliul Educației în Guvernul Tudose, au precizat, marți, pentru Mediafax, surse din PSD.Aceleași surse au arătat că pentru Educație este vehiculat, în schimb, numele Ecaterinei Andronescu.

Sursele citate au arătat că nici senatorul Liviu Pop, al cărui nume a fost vehiculat pentru portofoliul Consultării publice și dialogului social, nu va prelua acest minister, neexistând o propunere în acest sens. Sursele menționate au mai arătat că ministerul Justiției se dispută, social-democrații fiind „împărțiți” între a-l menține pe Tudorel Toader și a-l schimba.


Potrivit unor surse, unele ministere se vor comasa, iar altele vor fi unificate. Astfel, ministerul Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene se va scinda în Ministerul Dezvoltării Regionale, unde va rămâne ministru Sevil Shhaideh, și Ministerul Fondurilor Europene, care va fi condus de Rovana Plumb, aceasta devenind, astfel, ministru plin, potrivit Mediafax.

Ministerul Educației se va uni cu Ministerul Cercetării și Inovării, iar noul ministru va fi, potrivit unor surse, Mihnea Costoiu, care a fost ministru și în Guvernul Ponta. Actualul ministru al Cercetării și Inovării, Șerban Valeca, nu se va mai regăsi, astfel, în viitorul Cabinet.

Numele lui Nicolae Istudor, rector la ASE, este vehiculat, de asemenea, potrivit unor suse, pentru portofoliul Educației.

„Am încă foate multe lucruri de rezolvat la ASE, nu mi s-a propus funcția de ministru al Educației, poate mă gândeam dacă mi se propunea, dar, înainte de orice, am un mandat de terminat la ASE și vreau să duc la bun sfârșit tot ce am început”, a spus Istudor.

Miercuri se aprobă lista de miniștri în ședința Comitetului Executiv

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a convocat deja CExN al PSD pentru miercuri, la ora 12.30, în această ședință urmând a se vota lista de miniștri.

Ulterior, miniștrii propuși vor fi audiați în comisiile de specialitate din Legislativ, după care Guvernul va fi votat în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Întrebat, astăzi, dacă ia în calcul o eventuală întoarcere în Guvern, Iordache a răspuns că va discuta cu colegii săi de partid despre acest subiect. „E de analizat”, a declarat Iordache pentru Antena 3.

În schimb, la aceeași întrebare, Tudorel Toader, ministrul interimar al Justiției, a refuzat să dea un răspuns clar.

„Dacă mi se va pune această înrebare voi da un răspuns. Eu îmi voi îndeplini obligațiile până în ultimul minut. La orele 13.00 am audiențe, am dosare pe care să dau avize în vederea primei ședințe de guvern. Până în ultimul moment sunt la birou și îmi fac datoria. Dacă voi fi întrebat, voi răspunde. Dacă nu, evident că nu răspund la întrebări nepuse, ipotetice”, a declarat Tudorel Toader, întrebat fiind dacă a discutat cu coaliția de guvernare despre continuarea activității la minister.

Pe de altă parte, cu doar o seară în urmă, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii în Cabinetul Grindeanu, declara, după ce președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Tudose pentru funcția de premier al Românei, că probabil va ocupa și își va păstra portofoliul și în următorul Guvern, potrivit Mediafax.

„Este clar că unii nu se vor regăsi în noul Guvern, că nu au performat. (..)Sunt și alți miniștri care au avut blocaje și Mihai Tudose este unul dintre ei. El a făcut și legea investițiilor strategice și chiar le-a depus în mai la cabinetul premierului. Din această cauză nu a ieșit bine. El și-a terminat proiectele care nu au fost promovate în timp util”, declara Olguța Vasilescu, la RTV.

Miniștrii care își vor păstra portofoliile și cei care pleacă

O serie de portofolii sunt disputate în acest moment, în condițiile în care unele surse susțin că actualii miniștri nu se vor mai regăsi în Guvernul Tudose. Acesta este cazul ministerului Sănătății, unde Florian Bodog ar putea fi înlocuit de Sorina Pintea, sau a ministerului Culturii. Actualul ministru, Ionuț Vulpescu, nu a semnat moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu și a criticat politica dusă de actuala conducerea PSD.

Alt minister ar fi cel al Justiției, unde nu este, încă, stabilit dacă Tudorel Toader va fi susținut politic pentru un nou mandat de ministru, în condițiile în care liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat frecvent pentru întârzierile repetate legate de pachetul de legi ale Justiției.

Vor exista însă și miniștri care își vor menține portofoliul. Acesta este cazul miniștrilor ALDE Teodor Meleșcanu (Externe), Grațiela Gavrilescu (Mediu), Toma Petcu (Energie) și Viorel Ilie (Relația cu Parlamentul).

Și Lia Olguța Vasilescu va rămâne la Ministerul Muncii, lucru confirmat chiar de oficial după desemnarea lui Tudose.

De asemenea, își vor păstra portofoliile Carmen Dan (Interne), Răzvan Cuc ( Transporturi), dar și Andreea Păstârnac (ministerul Românior de Pretutindeni).

Care ar urma să fie componența Guvernului Tudose

Prim-ministru: Mihai Tudose

Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale: Sevil Shaideh

Viceprim-ministru, ministrul Mediului: Grațiela Gavrilescu (ALDE)

Ministrul Afacerilor Interne: Carmen Dan

Ministrul Fondurilor Europene: Rovana Plumb

Ministrul Agriculturii: Petre Daea

Ministrul Muncii: Lia Olguta Vasilescu

Ministrul Transpoturilor: Răzvan Cuc

Ministrul pentru IMM-uri: Alexandru Petrescu

Ministrul Sănătății: Sorina Pintea

Ministrul Apărării: Dorel Căprar (președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților) sau Mircea Dușa (fost ministru al Apărării și actual secretar de stat în același minister)

Ministrul Finanțelor: Viorel Arcaș (senator PSD)

Ministrul Economiei: Șimon Gheorghe (deputat PSD)

Ministrul Apelor și Pădurilor: Doina Pană (fost ministru delegat pentru Dialog Social în Guvernul Ponta)

Ministrul Educației și Cercetării: Mihnea Costoiu (fost ministru delegat al Cercetării în Guvernul Ponta)

Ministrul Turismului: Mircea Dobre

Ministrul Tineretului: Gabriel Petrea

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni: Andreea Păstârnac

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Ana Birchall

Ministrul Afacerilor Externe : Teodor Meleșcanu (ALDE)

Ministrul Energiei: Toma Petcu (ALDE)

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul: Viorel Ilie (ALDE)