Premierul Ciucă, discuții despre includerea României în programul Visa WAIVER, cu un oficial de la Departamentul de Stat al SUA

Publicat: 14 03. 2023, 08:30
Actualizat: 14 03. 2023, 10:57
Ciuca, discutii despre includerea Romaniei in programul Visa Waiver - Foto: Facebook/ Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe asistentul principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA, Dereck J. Hogan pentru a discuta cooperarea bilaterală dintre România și Statele Unite și despre includerea României în programul Visa Waiver.

În cadrul întrevederii, între principalele subiecte discutate s-a aflat cooperarea bilaterală dintre România și Statele Unite pe dimensiunile politică, economică și militară.

În ceea ce privește cooperarea sectorială, un loc central în cadrul discuțiilor l-a ocupat colaborarea dintre cele două părți în domeniile energetic, IT&C și agricultură, șeful Executivului exprimând interesul pentru atragerea unui număr cât mai mare de companii americane în vederea dezvoltării de proiecte în România.

Cel de-al doilea subiect major abordat în cadrul întrevederii a fost situația de securitate regională, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.

Foto: Facebook/ Guvernul României

Premierul român a prezentat sprijinul multidimensional (umanitar, economic, inclusiv pentru exportul de cereale) acordat de România Ucrainei, precum și ajutorul oferit Republicii Moldova, implicarea consistentă a țării noastre fiind apreciată la nivelul administrației SUA.

De asemenea, a fost analizată situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul realizării Strategiei americane de securitate la Marea Neagră.

În cadrul dialogului, partea americană a propus acordarea de  sprijin tehnic pentru includerea României în programul Visa Waiver, potrivit unui comunicat al Guvernului României.