Coabitarea Băsescu – Ponta a început să scârțâie. „Guvernul să se mențină în limita declarațiilor decente”

Publicat: 08 01. 2013, 09:08
Actualizat: 19 03. 2015, 03:41

Președintele Traian Băsescu a dezmințit astăzi teoria premierului Victor Ponta privind încurcătura legislativă creată de Palatul Cotroceni care a dus la majorarea taxelor și impozitelor locale, dând de înțeles că guvernul a lansat informații false.

Contrele premier-președinte au apărut în jurul legii prin care guvernul este abilitat să dea ordonanțe cât parlamentul este în vacanță. Victor Ponta s-a justificat astfel că taxele și impotitele locale s-au mărit în baza actualului Cod Fiscal care nu a putut și modificat prin ordonanță. Ca responsabil, premirerul a arătat spre președinte care nu ar fi promulgat legea „decât după desfășurarea ședinței de Guvern”, actul normativ având nevoie de alte trei zile pentru a intra în vigoare.

„Președintele a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a și informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. Guvernul să se mențină în limita declarațiilor decente și să nu arunce vinovăția pe terțe instituții sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor și impozitelor locale”, a replicat Administrația Prezidențială prin purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

Președinția: „Premierul știa că e semnat decretul când a plecat de la Cotroceni”

În Monitorul Oficial însă, decretul apare cu data de 4 ianuarie. Președinția a admis, de altfel pentru gândul că documentul a plecat vineri, pe 4 ianuarie, din Palatul Cotroceni, dar sugerează că nemulțumirea vine din altă parte: situația ar fi fost cunoscută și acceptată ca atare atât de Traian Băsescu cât și de Victor Ponta.

„Decretul a fost trimis la Monitorul Oficial pe data de 4, dar a fost semnat pe 3. Pixul pe hârtie a fost pus pe 3 ianuarie. După-amiaza, seara, nu mai știu exact, dar când a plecat de la Palatul Cotroceni (după întâlnirea cu președintele, n.r.), primul ministru știa că este deja semnat”, a explicat pentru gândul purtătorul de cuvânt al președintelui.

Ponta se repliază. „Trebuie să fie lucruri mult mai serioase ca să se rupă Pactul”

Conflictul a apărut după intervenția publică a lui Emil Boc, primarul de la Cluj-Napoca,  reclamând că, în lipsa unei ordonanțe de urgență care să modifice Codul Fiscal, primarii sunt practic obligați să majoreze taxele și impozitele locale, ca urmare a hotărârii Guvernului din decembrie anul trecut.

În replică, Victor Ponta a dat de înțeles că în această situație s-ar fi ajuns din vina lui Traian Băsescu. „Domnul Boc rămâne tot domnul Boc. Nu se schimbă niciodată. Știe foarte bine – sau ar trebui să știe, că a fost prim-ministru vreo trei ani, din păcate, asta e – știe foarte bine că președintele Băsescu, idolul domniei sale, a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului vineri. Legea intră în vigoare la trei zile după publicare. Deci, mâine pot să public ordonanța”, s-a justificat Ponta.

După ce Traian Băsescu i-a cerut „decență”, Victor Ponta s-a repliat. „Președintele a procedat legal și constituțional, guvernul a procedat legal și constituțional. Singurul care s-a trezit vorbind a fost domnul Boc. Nu e nicio problemă între guvern și președinte”, a spus premierul, după o ședință a conducerii PSD.

Ponta a dat asigurări că acoordul de colaborare dintre el și Băsescu nu se va rupe „de la Boc”: „Acum credeți că o să se rupă un pact de colaborare de la Boc? Nu. Trebuie să fie lucruri mult mai serioase”.