Comisia juridică a Camerei Deputaților a dispus vacantarea mandatului lui Liviu Dragnea

Publicat: 28 05. 2019, 18:48

„Am îndeplinit procedura prevăzută de statutul deputaților și de regulamentul Casmerei Deputaților în ceea ce privește vacantarea în primul rând a funcției de deputat a domnului Liviu Dragnea și, în momentul în care îți încetează mandatul, automat încetează și funcția de conducere. Fapt pentru care au fost adoptate cu avuize favorabile două proiecte de hotărâre care urmează a intra în plenul Camerei Deputaților și a fi luate act de aceste hotărâri”, a declarat președintele Comisiei juridice, Nicușor Halici, marți la Parlamentul.

El a adăugat că orice partid care are grup parlamentar va putea veni cu o propunere pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Propunerea de vacantare a fost adoptată în unanimitate, în cadrul Comisiei juridice. Astfel, proiectele de hotărâre se vor duce în plenul Camerei Deputaților, apoi fiecare grup parlamentar va putea veni cu propunere pentru noua conducere.

Potrivit unor surse politice, parlamentarii vor lua act de decizia Comisiei juridice miercuri.

Ministerul Justiției a înaintat Biroului permanent al Camerei Deputaților o scrisoare prin care informează că Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare.

„Prin adresa nr. 40140/DSDRP din data de 28.05.2019, Administrația Națională a Penintenciarelor a informat Ministerul Justiției privind depunerea la Penintenciarul Rahova București, la data de 27.05.2019, în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 71/27.05/2019, emis conform sentinței penale nr. 377/21.06/2018 pronunțată de către ÎCCJ rămasă definitivă prin decizia penală nr. 142/27.05.2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Completul de 5 judecători, a domnului Nicolae Liviu Dragnea, născut la data de 28.10.1962, fiul lui Dumitru și Stabca. Executarea pedepsei a început la data de 27.05.2019″, potrivit scrisorii transmise de Ministerul Justiției Camerei Deputaților.

Liviu Dragnea a fost dus, luni seară, la Penitenciarul Rahova pentru a fi încarcerat în urma condamnării definitive la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman. Liderul PSD urmează să stea într-o perioadă de carantină de 21 de zile, după care autoritățile vor decide la ce penitenciar își va executa pedeapsa.

Este a doua condamnare definitivă a lui Dragnea după cea de la referendum, când a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.