Comisia juridică a respins cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul deputaților Dobre și Borbely

Publicat: 10 09. 2012, 18:39
Actualizat: 31 07. 2014, 15:14

Comisia juridică a Camerei Deputaților a respins, luni, solicitarea de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foștilor miniștri Laszlo Borbely și Victor Paul Dobre.

Decizia a fost anunțată de către vicepreședintele Comisiei juridice Florin Iordache (PSD).

Conform acestuia, decizia a fost luată cu 15 voturi „împotrivă” și 2 voturi „pentru”.

Hotărârea Comisiei juridice va fi prezentată marți plenului Camerei.

„Și în cazul lui Victor Paul Dobre și în cazul lui Laszlo Borbely votul în Comisia juridică a fost de 15 «împotrivă» și două «pentru» începerea urmăririi penale. Aceste rapoarte ale Comisiei juridice vor fi prezentate mâine (marți – n.r.) plenului, urmând ca plenul, prin vot secret, să autorizeze sau nu propunerile pe care Comisia juridică le-a făcut. Argumentele au fost pentru a nu fi de acord cu începerea urmăririi penale. Deci, nu au fost elemente pentru autorizarea începerii urmăririi penale”, a precizat Florin Iordache.

El a adăugat că votul din comisie a fost unul secret și că la ședință au participat și cei doi foști miniștri Victor Paul Dobre și Laszlo Borbely.

„Cei doi foști miniștri au avut, practic, un punct de vedere în ceea ce privește dosarul, și unul și celălalt au spus că, din punctul lor de vedere, nu se justifică aceste cereri de începere a urmăririi penale”, a mai spus Iordache.

El a arătat că plenul Camerei Deputaților urmează să se pronunțe în privința propunerilor făcute de Comisia juridică cu jumătate plus unu din voturi. „La aceste dosare, Parlamentul trebuie cu jumătate plus unu din voturi să fie de acord sau să nu fie de acord cu propunerile pe care le-a făcut comisia”, a adăugat Iordache.

Deputatul PSD a menționat că votul din plen va fi secret cu bile și va fi dat separat pe cele două cazuri.

La începutul lunii aprilie, DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaților declanșarea procedurilor pentru obținerea cererii de urmărire penale față de Borbely Laszlo, deputat și ministru al Mediului, pentru două infracțiuni de trafic de influență și fals în declarațiile de avere, în formă continuată.

Camerei Deputaților a decis, în mai, retrimiterea la Comisia juridică a raportului privind cererea de începere a urmării penale a lui Laszlo Borbely, pentru întocmirea unui raport suplimentar. Liderul grupului UDMR, Mate Andras Levente, a solicitat acest lucru pe motiv că parlamentarii PSD erau în grevă parlamentară atunci când s-a elaborat raportul, în aprilie, decizia fiind luată cu numai șapte membri ai comisiei.

În 10 august, Parchetul ÎCCJ a cerut Camerei Deputaților avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administrației Victor Paul Dobre, care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, au înaintat Curții Constituționale o adresă prin care precizau că MAI nu-și poate asuma numărul de alegători.