Condițiile lui Crin Antonescu pentru ca UDMR să intre la guvernare

Publicat: 16 01. 2013, 13:58
Actualizat: 23 05. 2015, 05:28

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că liberalii au pus două condiții UDMR pentru a intra la guvernare: recunoașterea articolului 1 din Constituție și susținerea candidatului USL la prezidențiale.

PLUS: CE LOVITURĂ! Ca să-i ia în Guvern, liberalii le cer maghiarilor să facă ASTA!

PLUS: DOCUMENTUL SECRET semnat de Ponta și Antonescu înainte de alegeri

PLUS: Dezvăluirea unui lider PSD: „UDMR ne-a trădat, am bătut palma să trântească guvernul Boc și Kelemen Hunor nu s-a ținut de cuvânt”

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

„Le-am cerut două lucruri pentru a putea avea o justificare morală, politică. Dacă modificăm Constituția, haideți să punem capăt printr-o înțelegere clară și atâta vreme cât noi am recunoscut teoretic și practic să promovăm drepturile minorităților, să recunoașteți articolul 1 din Constituție, cu un simbolism major pentru noi. Al doilea lucrur cerut a fost susținerea candidatului USL la alegerile prezidențiale”, a spus la Antena3 Antonescu.

Potrivit acestuia, UDMR a fost de acord cu susținerea candidatului USL, dar nu cu recunoașterea articolului 1 din Constituție.

„Am făcut totuși eforturi să trecem peste valul de antipatie și să ținem angajamentul cu UDMR, când am cerut aceste două condiții. Răspunsul venit la partea cu articolul 1 a fost niciodată, ăsta este rostul nostru”, a precizat liderul PNL.

Antonescu a subliniat că prin protocolul semnat cu UDMR înainte de alegerile parlamentare USL a dorit „să securizeze” faptul că Uniunea va da premierul după 9 decembrie.

Președintele PNL l-a criticat pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, pe care l-a acuzat că deși a semnat acordul cu USL în timpul campaniei electorale a promovat mesajele „propagandei băsiste”.

„Eu când am vorbit despre faptul că de la încheierea acestei înțelegeri s-au întâmplat lucruri care au anulat înțelegerea m-am referit la declarații cheie din campania electorală care m-au vizat, cum că eu nu mai suport prezența ungurilor. Nu se poate până în ultimul ceas în campanie să-i faci propagandă lui Traian Băsescu, sunt dezolat că aceasta a fost poziția lui Kelemen Hunor”, a spus liberalul.

El a făcut un apel către populație de etnie maghiară, căreia i-a transmis că nu trebuie să trăiască cu impresia cu UDMR nu se află la guvernare din cauza PNL, a lui Crin Antonescu sau Dan Voiculescu.