Conflict între Tăriceanu și Cioloș: „Nu a depășit mentalitatea celor care vorbeau de licurici”

Publicat: 11 05. 2018, 09:58

„Dacian Cioloș mă întreba retoric: „de unde propuneți să luăm lumină?”, dovedind că din păcate nu a depășit încă mentalitatea celor care vorbeau despre „licuricii”… mari și mici. Răspunsul este simplu: de la nimeni, ci ar trebui să înțelegem care este interesul legitim al României și cum să îl urmăm cu demnitate și curaj. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă președintele Emmanuel Macron sau cancelarul Angela Merkel ar gândi în aceiași termeni „de la cine luăm lumină”. Nu au făcut-o și de aceea Franța sau Germania au anunțat recent îngrijorările pe care le au referitor la decizia anunțată de președintele Trump în problema Iranului”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Reacția lui președintelui Senatului vine după ce Dacian Cioloș a scris, miercuri, pe pagina de Facebook că Tăriceanu a afirmat că „nu e obligatoriu să luăm lumină de la Bruxelles”.

„Iritat de propunerea Comisiei Europene, care vrea să condiționeze acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, domnul Tăriceanu, al doilea om în stat, spune că nu e obligatoriu să luăm lumină de la Bruxelles. (…) Dumneavoastră, domnule Tăriceanu, de unde propuneți să luăm lumină? Vă deranjează preocuparea pentru respectarea statului de drept?”, a scris Cioloș pe pagina de Facebook.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, pe 2 mai, că România nu trebuie să aibă o relație de subordonare cu Uniunea Europeană.

„Cred că relația nu trebuie pusă într-un raport de subordonare, România este una dintre țările membre ale UE care contribuie la construcția europeană. Comisia Europeană este un instrument care ne ajută ca să ne armonizăm punctele de vedere dar nu este cel de la care trebuie să luăm obligatoriu lumină în orice privință. Trebuie să ne spunem punctul de vedere, bineînțeles argumentat, obiectiv și trebuie să se țină cont de el”, a declarat Tăriceanu.