Contraoferta lui Băsescu pentru Ponta și Antonescu: „Îmi depun și mâine mandatul odată cu cei 588 de parlamentari”

Publicat: 23 01. 2013, 21:10
Actualizat: 24 01. 2013, 07:06

Președintele Traian Băsescu face o contraofertă USL: demisia sa și a celor 588 de deputați și senatori în schimbul comasării prezidențialelor și parlamentarilor.

„Cred că singura variantă, ea care a mai funcționat, ar fi alegeri parlamentare și prezidențiale. Mi-aș depune și mâine mandatul odată cu cei 588 de parlamentari. (…) Ce putem face de comun acord este să stabilim demisia simultană a președintelui și parlamentului după ce revizuim Constituția și revenim în exigențele referendumului din 2009”, a susținut șeful statului.

Excluzând varianta unei demisii, în termenii USL, președintele a comentat că propunerea făcută de Victor Ponta și Crin Antonescu are șanse minime de a primi acceptul Curții Constituționale care atunci când Emil Boc a vrut comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare s-a lovit de refuzul judecătorilor constituționali.

„Președinții nu au marea onoare de a abdica, ei trebuie să-și ducă mandatul până la capăt. Mă îndoiesc că vreo Curte Constituțională ar accepta comasarea prezidențiale-europarlamentare. CCR nu a acceptat alegeri naționale de două tipuri”, a spus șeful statului.

Cât privește scenariul în care alegerile prezidențiale ar avea loc în mai, iar preluarea mandatului s-ar produce în decembrie, Băsescu a respins o astfel de formulă. Mai mult, el l-a ironizat pe președintele Senatului, Crin Antonescu, despre care a spus că dacă s-ar devansa alegerile prezidențiale ar alerga în jurul Palatului Cotroceniului până să își preia mandatul.

„Ce faci cu președintele ales 9 luni? Dai un cerc în jurul Cotroceniului? Nu poți să ai doi președinți validați în același timp. Asta e o copilărie”, a spus șeful statului.

Președintele a insistat asupra problemei cu care se confruntă românii din diaspora la alegeri, subliniind că este necesar votul prin corespondență.

Traian Băsescu a precizat că targetul întâlnirii avută la Senat a fost aderarea țării noastre la spațiul Schengen. El a precizat că dorește ca în fruntea Parchetului General și a DNA să ajungă procurori care au rezolvat cazuri grele, care nu au „mamă sau tată”.

Cele mai importante declarații ale președintelui:

– Din eroare sau altă conjuctură au apărut discuții despre întâlnirea pe care am avut-o ieri seară. Aș vrea să știți varianta reală a celor care s-au întâmplat. Acum două zile am constat că sunt foarte multe lucruri care vizează raportul MCV care erau în mâna politicienilor să fie rezolvate.

– Targetul nu era atât MCV cât Schengen.

– Am ridicat problema votului pentru domnul deputat Stan și pentru domnii miniștri Borbely și Dobre. Constatând că sunt dezbateri serioase în CSM și se invocă probleme de cvorum în discuție am rugat ca în cursul zilei de luni să fie validați cei doi membri ai CSM care au fost supleanți.

– De asemenea, mai aveam o problemă: în luna decembrie am întors la parlament o lege privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor și punerea în aplicare a Codului de procedură civilă.

– Un alt subiect avut legat de MCV și Schengen a fost legat de intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, ceea ce ne pune într-o situație dificilă față de Comisia Europeană.

– Am abordat și problema găsirii unei soluții, pentru că e o vulnerabilitate a MCV, pentru desemnarea procurorilor la DNA și Parchetul general. Acestea au fost problemele pe care eu le-am ridicat și de aceea am cerut întâlnirea.

– Din punctul meu de vedere acestea a fost punctajul. N-am avut nicio reținere să le propun ca întâlnirea să aibă loc la Parlament sau la Parlament. M-am dus acolo, n-am nicio problemă de orgoliu nejustificat.

– Devansarea alegerilor: E foarte greiu de dat un răspuns. Dacă aș face o scurtă analiză a propunerii, nu am o opțiune. Eu le-am propus devansarea alegerilor cu doi ani. Vă aduceți aminte momentul cu scrisoarea ruptă și aruncată în gol. Nu e o variantă pe care o exclud. Președinții nu au marea onoare de a abdica, ei trebuie să-și ducă mandatul până la capăt. Mă îndoiesc că vreo Curte Constituțională ar accepta comasarea prezidențiale-europarlamentare. CCR nu a acceptat alegeri naționale de două tipuri.

– Cred că singura variantă este cea care a mai funcționa ar fi alegeri parlamentare și prezidențiale. Mi-aș depune și mâine mandatul odată cu cei 588 de parlamentari.

-Alegeri pentru parlament și președinte se justifică. 

– Ce faci cu președintele ales 9 luni? Dai un cerc în jurul Cotroceniului? Nu poți să ai doi președinți validați în același timp. Asta e o copilărie. Ce putem face de comun acord este să stabilim demisia simultană a președintelui și parlamentului după ce revizuim Constituția și revenim în exigențele referendumului din 2009.

– N-am luat în considerație subiectul pentru că a fost doar temă enunțată. Nu ne mai putem imagina nici referendumul pentru Constituție, nici alegeri pentru președinte fără votul prin corespondență. Mi se pare extrem de dificil să privim la o soluție pentru că avem o majoritate. Majoritatea asta trebuie să se mai oprească în fața  Constituției.

– Mâine mai modificăm și scriem 50 de ani mandat la prim-ministru și-l facem inamovibil. Spun ca o părere: avem și varianta scurtării mandatului meu cu demisia simultană a membrilor parlamentului.

-Nu cred că se pot găsi soluții consnstituționale pentru reducerea mandatului președintelui sau a parlamentului fără voința lor.

– Poate fi o soluție pentru modificarea pragului la referendum. Poate fi un prag de 30%.

– Se poate desființa pragul dar să creezi condiții celor 3 milioane din diaspora să voteze.

– Numiri la DNA și Parchet: Am enunțat problemele. Nu spun ce au spus partenerii. Transparență nu înseamnă să o faci cu televiziunea. Înseamnă ca prin mecanismul de evaluare să dai procurorilor sentimentul că va fi o decizie cinstită,să dai sentimentulul procurorilor că nu se va opta pentru oameni ușor de manipulat și că voința ta este să găsești procurori care să fie recunoscuți ca procurori care au avut dosare grele pe care le-au rezolvat  fără mamă fără tată. Transparență mai înseamnă nu să ne forțăm mâna unul altuia, ci să ne întâlnim și cei trei factori implicați să stabilim mecanismul sau omul.

-Sunt convins că guvernul este încordat pe scăderea CAS, nu am îndoială că guvernul negociază cu toată forța impozitul regresiv, promiteau reducerea la 12% și la 8%. Sunt convins că orice intervenția mea ar fi alterat aceste obiective. Are toată libertatea să rezolve problema Oltchim, nu am dubii că vor rezolva legea sănătății. Eu vreau ca guvernul să nu fie împiedicat în discuțiile cu Fondul.

– Am știut că doi sunt ostatici, trei au fugit, nu era nimic de făcut. În Algeria, guvernul nu a avut posibilitatea decât să culeagă informații printr-un singur serviciu: SIE. N-aș vrea că ce s-a întâmplat în Algeria să rămână emblema unui ministru în cămașă fără cravată.

– Criteriile că omul acela a avut dosare de corupție grele pe care le-a rezolvat. Ar fi semnalul că ar fi apreciat în sistem. Eu nu-i pot judeca profesional că nu dă extemporal cu mine, dar vreau să văd și eu că cel care vrea să fie șef la DNA este un procuror care are performanță.

– CFR Marfă a fost respins la privatizare pentru că se propunea privatizare cu strigare ca la Oltchim. Mi s-a părut inadmisibil. Eu văd cu un investitor strategic, o mare companie cafer să-i ridice valoarea. De asta facem privatizare.

– Ce se întâmplă acum în Parlament e în contradție totală cu ce au votat românii în 2009: în loc de 300 sunt aproape 600. Eu sunt dispus la restabilirea bunului simț politic. Din punctul meu de vedere sununt șanse de sută la sută, nu știu câte șanse are din punctul de vedere al parlamentarilor și al parlamentului.

– Așa cum stau lucrurile acum nu cred că vom avea un nou acord preventiv.

– Nu văd cum am putea să ne angajăm cu trupe luptătoare în Mali.

– Când nu găsesc o soluție cei de la PDL se gândesc tot la bătrânul Băsescu. Au generația tânără să-i lase să se manifeste într-o Convenție.