Anca Simina
24.01.2013
Politică

Băsescu s-a întâlnit cu liderii USL, la Senat. Antonescu, pentru Gândul: „Solicitarea a venit de la președinte”

Băsescu s-a întâlnit cu liderii USL, la Senat. Antonescu, pentru Gândul: „Solicitarea a venit de la președinte”
O nouă întâlnire neoficială Traian Băsescu- Crin Antonescu-Victor Ponta a avut loc aseară, în biroul președintelui Senatului de la Palatul Parlamentului.

O nouă întâlnire neoficială Traian Băsescu- Crin Antonescu- Victor Ponta a avut loc aseară, în jurul orei 20.00, în biroul președintelui Senatului de la Palatul Parlamentului, au declarat pentru gândul surse politice. Discuția informală a vizat în primul rând raportul suplimentar privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pe Justiție pe care Comsia Europeană urmează să îl facă public pe 30 ianuarie.

La aceeași masă a fost însă înaintată și varianta USL de devansare a alegerilor prezidențiale în mai-iunie 2014 și, implicit, de scurtare a mandatului lui Traian Băsescu cu șase luni. Deocamdată, președintele nu a dat însă niciun răspuns acestei propuneri.

Crin Antonescu a confirmat pentru gândul că întâlnirea a avut loc, menționând că solicitarea a venit de la președinte. „Întâlnirea a avut loc ieri la Senat, la solicitarea domnului Băsescu. Printre subiectele abordate au fost MCV și legislația aferentă. Subiectul alegerilor prezidențiale a fost un subiect colateral”, a explicat liderul PNL.

Scenariile lui Ponta pentru devansarea prezidențialelor

La cele 11 puncte la care președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso așteaptă răspuns după criza politică din vară, în vederea Raportului MCV, România are încă restanțe care țin inclusiv de legislație. Printre cele mei importante, se numără numirea Procurorului General și a șefului DNA, în condițiile în care președintele a respins săptămâna trecută propunerile ministrului Justiției, invocând procedura netransparentă de selecție. A doua se referă la rezolvarea situației parlamentarilor incompatibili pe care noul statul al deputaaților și senatorilor o lasă la latitudinea Comisiilor juridice din parlament. legea poate fi întoarsă de Traian Băsescu la reexaminare, însă doar o singură dată.

Printre punctele lui Barroso se numără de asemenea întârzierile legate de Codul de Procedură Civilă, întors de șeful statului de la promulgare, pentru a fi modificat de parlament, dar și dosarele foștilor miniștri Victor Paul Dobre și Laszlo Borbely în cazul cărora deputații au respins cererea procurorilor de începere a urmăririi penale.

În privința devansării alegerilor, Victor Ponta a pus pe masa negocierilor două scenarii: „ori să avem un al doilea mandat redus cu câteva luni, ori să avem un sistem în care să ai alegerile odată cu Parlamentul European și noul președinte să intre în mandat la expirarea mandatului președintelui”, a spus premierul.

În opinia lui Ponta, singura necunoscută ar fi legată de marja de manevră pe care o lasă Constituția pentru acest demers. „Este o discuție în primul rând constituțională, politic nu e niciun fel de problemă pentru că nu cred că nici pentru președintele Traian Băsescu după 9 ani și jumătate mai contează trei luni în plus sau în minus. Este o discuție însă în primul rând de ce-i mai bine pentru România”, a comenta primul-ministru fără a menționa însă când și în ce cadru i-a propus președintelui reducerea mandatului.

Întâlnirea pe terenul USL vine după ce acordul de cooperare între Victor Ponta și Traian Băsescu a fost semnat, tot într-o discuție de taină la care cei trei au participat împoreună cu Liviu Dragnea, pe 12 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni.

 

Inchide