Costul repatrierii românilor decedați în străinătate ar putea fi suportat de stat / Propunerea PSD

Publicat: 11 03. 2024, 17:57

Costul repatrierii românilor decedați în străinătate ar putea fi suportat de stat, conform unui proiect de lege inițial de Alfred Simonis (PSD).

Președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a depus un proiect de lege în Parlament privind repatrierea românilor decedați în străinătate. Potrivit textului actului normativ, costurile vor fi suportate de către statul român.

Conform proiectului de act normativ, „una dintre problemele majore cu care se confruntă aparținătorii celor decedați în afara granițelor, o constituie repatrierea acestora. Costurile de repatriere sunt unele foarte mari (…). Familiile rămase în țară sunt de multe ori aflate în situația de a apela la ajutorul concetățenilor pentru a reuși să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri.”

Limită de 5.000 de euro, prevăzută de proiect

Expunerea de motive arată că statul român „are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii şi de a se asigura ca aceştia sunt trataţi cu respect şi demnitate”.

 

Proiectul de lege depus în Parlament prevede că „statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetățean care se regăsește în această situație”.

De asemenea, proiectul mai prevede că pentru familiile care nu pot plăti diferența de la 5.000 de euro, aceasta să fie achitată din taxele consulare, conform Replica Online.

Proiectul de lege integral poate fi consultat AICI…