Cristian Diaconescu: Dosarul 10 august trenează de prea multă vreme. Ce se întâmplă în acest moment cu acest dosar ridică semne serioase de suspiciune

Publicat: 10 08. 2021, 15:15
Președintele PMP, Cristian Diaconescu / Sursa: MEDIAFAX FOTO

Președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Cristian Diaconescu, a postat marți, pe pagina de Facebook a partidului, un mesaj cu ocazia împlinirii a 3 ani de la evenimentele din 10 august 2018.

Acesta spune că dosarul în care sunt anchetate violențele din timpul protestelor din 10 august 2018 trenează de prea multă vreme, iar acest lucru ridică suspiciuni.

„Dosarul «10 august» trenează de prea multă vreme! Ce se întâmplă în acest moment cu acest dosar ridică semne serioase de suspiciune.

Am activat ca judecător, am fost Ministrul Justiției și cunosc atât legile și procedurile, cât și sistemul arhitectural al acestei instituții și pot spune că tot ce se intampla legat de cazul «10 august» demonstrează că în România, atunci când este o miză politică majoră în joc, «ordinul se execută nu se discută».

Este inadmisibil ca cei care au luptat, nu numai în 10 august, pentru justiția română, pentru corectitudine, pentru lege și ordine și care au fost abuzați, bătuți, de către instituții ale statului român să nu primească un răspuns simplu privind răspunderea penală a făptuitorilor. Oricine ar fi aceștia. Sentimentul că într-un stat care a aderat, din convingere, la valorile euro-atlantice, celor care au luptat pentru dreptate nu li se poate face dreptate, este insurportabil”, se arată în mesajul lui Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu:  „Sper ca în motivarea Justiției să apară afirmația „la 10 august, au existat/nu au existat ordine de natură politică“

Totodată, liderul formațiunii mai spune că, deși magistrații sunt suverani în deciziile luate, tergiversarea dosarului alimentează unele suspiciuni din spațiul public.

Mai mult, el speră ca, indiferent de soluție, în motivare să apară sintagma „la 10 august, au existat/nu au existat ordine de acțiune, de natura politică”.

„Știm foarte bine că magistrații sunt suverani în deciziile luate, că trebuie respectat întru-totul principiul independenței Justiției, dar tergiversarea acestei cauze accentueză sentimentul public de suspiciune privind interferențele din afara “sălii de judecată“.

Și indiferent de soluțiile care vor fi pronunțate – sper, cât mai curand – în motivarea Justiției românești să apară afirmația “la 10 august, au existat/nu au existat ordine de acțiune, de natura politică“. Această asumare din partea Justiției ar fi unul din răspunsurile așteptate de oamenii care doresc să se convingă că nu au ieșit degeaba la proteste”, mai scrie Diaconescu.