VIDEO | Cristian Ghinea anunţă că nu există consens în coaliţie în privinţa categoriilor de pensii speciale care ar trebui eliminate

Publicat: 09 06. 2021, 23:41
Actualizat: 10 06. 2021, 10:49

This browser does not support the video element.

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat, miercuri seară la Digi24, că nu există consens în coaliţie în privinţa categoriilor de pensii speciale care ar trebui eliminate.

USR PLUS susţine că ”toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă”.

„Avem un sistem nedrept de pensii. Sunt 5,000,000 de pensionari care au o pensie medie de 1500 de lei, sunt foarte mulți pensionari care au o pensie minimă de 800 de lei, iar în același timp sunt 9000 de oameni cu pensii speciale care au o pensie în medie de 9600 de lei, (…), exista un pensionar, fost director de penitenciar comunist, care încasează 16,000 de euro”, declară Ghinea.

„Bugetul de pensii nu este un sac fara fund”.

”Asta scrie acolo în PNRR, să aducem pensiile speciale în linie cu contributivitatea”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Cristian Ghinea.

Întrebat dacă doar pensiile magistraţilor sunt intangibile, în acord cu decizia CCR pe acest subiect, Ghinea a afirmat: ”În accepţiunea mea, da, dar nu este un consens în coaliţie pe acest subiect”.

”Nu este consens cu ce categorii de pensii speciale să acoperim. Am avut nenumărate discuţii pe acest  subiect, dar, cu cât ne apropiem mai mult de o decizie, cu atât problema se va acutiza şi trebuie să avem discuţia asta public. Din punct de vedere al USR PLUS, toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă. Avem nişte limite ale CCR, eu cred că aceste decizii ale CCR sunt greşite”, a adăugat ministrul.

Ghinea a menţionat că toate partidele din coaliţie au fost de acord cu aplicarea principiului contributivităţii.