Criteriile lui Băsescu pentru desemnarea premierului. Cum comentează președintele „micismele electorale”

Publicat: 16 11. 2012, 21:44
Actualizat: 20 03. 2015, 14:12

În desemnarea noului premier după 9 decembrie, președintele Traian Băsescu susține că va ține cont atât de Constituție, cât și de „înțelegerile dintre partide”. Șeful statului și-a menținut profilul „premierului în interes național” pe care anunțase anterior că îl are în vedere, nuanțând însă, vineri seara, de la Cotroceni: „Poate să fie propunerea oricui, știți că la consultări toate partidele propun un prim-ministru. Va trebui să respect și Constituția și înțelegerile dintre partid și toate cele”.

După replicile acide dintre actualul premier, Victor Ponta, consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu și fostul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu, Băsescu a evitat să spună  dacă rămâne la ideea mai veche de a nu-i mai acorda liderului PSD o a doua șansă să conducă guvernul.

„Nu, n-aș vrea să intru în jocul ăsta. Am văzut deja, de la un partid la altul se aruncă „Ponta, nu vei fi prim-ministru”, de dincolo se aruncă „Ponta va fi prim-ministru sau suspendăm președintele”… Sunt micisme electorale, oameni politici nematurizați care fac tipul acesta de jocuri”, a comentat președintele, adăugând că nu se va pronunța înainte de 9 decembrie „mai ales că nimeni nu garantează că partidele vor avea acea opțiune”.