Cum a ajuns Ponta la putere. Gazele de șist, unul din capetele de acuzare în moțiunea de cenzură în urma căreia guvernul Ungureanu a fost demis în aprilie 2012

Redactor:
Cristian Andrei
Cum a ajuns Ponta la putere. Gazele de șist, unul din capetele de acuzare în moțiunea de cenzură în urma căreia guvernul Ungureanu a fost demis în aprilie 2012
Victor Ponta și parlamentarii USL acuzau guvernul Ungureanu, în moțiunea de cenzură depusă în aprilie 2012, că a aprobat acorduri petroliere cu o singură companie - Chevron și nu a fost capabil să privatizeze Cupru Min. După succesul moțiunii de cenzură, pe 7 mai 2012, Victor Ponta ajungea premier, funcție pe care o deține până în prezent.

Victor Ponta și parlamentarii USL acuzau guvernul Ungureanu, în moțiunea de cenzură depusă în aprilie 2012, că a aprobat acorduri privind gazele de șist o singură companie – Chevron și nu a fost capabil să privatizeze Cupru Min. După succesul moțiunii de cenzură, pe 7 mai 2012, Victor Ponta ajungea premier, funcție pe care o deține până în prezent.

În moțiunea de cenzură cu care a dărâmat guvernul Ungureanu, Ponta și parlamentarii USL reproșau puterii de atunci că a încheiat contracte doar cu compania americană Chevron, deși „mai existau și alte companii care ar fi dorit să încheie astfel de acorduri cu autoritățile române”.

„Compania americană Chevron a primit dreptul de a explora și exploata gazele de șist pe trei perimetre, toate aflându-se în judetul Constanța, în suprafață totală de aproximativ 300.000 de hectare. Cele trei perimetre se află în zonele Vama Veche, Adamclisi și Costinești. Chevron mai deține licențe de explorare și exploatare și în zona Bârladului. De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de șist, în condițiile în care nu existau studii și nici cadrul legislativ specific care să reglementeze condițiile tehnice de explorare-exploatare care să evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?”, critica la momentul respective conducerea USL guvernul Ungureanu.

Între timp, în privința gazelor de șist poziția premierului Ponta s-a schimbat, în discursurile sale apărând des sintagme precum „independența energetică” și „scăderea facturii la gaze”.

Mai mult, pe vremea când se afla în opoziție, președintele PSD, Victor Ponta, se pronunța pentru consultarea locuitorilor din Bârlad și litoral, zone în care urmau să aibă loc explorări pentru gazele de șist.

La un an și jumătate după preluarea puterii, atât Victor Ponta, dar și Crin Antonescu nu sunt de acord cu organizarea unor referendumuri pentru proiectele de exploare a gazelor de șist sau pentru proiectul minier de la Roșia Montană.

Opoziția USL ataca Guvernul Ungureanu criticând faptul că acesta nu a fost transparent în privința proiectelor legate de gazele de șist.

Privatizarea Cupru Min, care nu este realizată nici la această oră, și reprezintă unul dintre obiectivele noului ministru al Economiei, Andrei Gerea. În aprilie 2012, eșecul privatizării Cupru Min reprezenta un alt cap de acuzare la adresa guvernului Ungureanu.

„Eșecul vânzării Cupru Min SA nu exonerează cu nimic Guvernul de erorile comise în procesul de privatizare, ci, dimpotrivă, este încă o dovadă a iresponsabilității cu care executivul abordează chestiunea privatizării resurselor solului românesc”, susțineau Victor Ponta și cei din USL în moțiunea de cenzură.

 

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide