Cum arată sistemul prin care STS dorește să elimine votul multiplu la alegeri

Publicat: 10 03. 2015, 14:10

This browser does not support the video element.

Marcel Opriș a descris viitorul sistem drept un corp apolitic, aflat sub controlul Autorității Electorale Permanente, cea care se va ocupa de organizarea alegerilor.

Directorul STS le-a transmis membrilor Comisiei de Cod Electoral că întreg sistemul este protejat, iar toate aplicațiile sunt criptate, nefiind vizibile cu echipamentul obișnuit. El a precizat că acest sistem informatic poate fi introdus și la secțiile de votare din Diaspora.

„Domnul general Opriș a prezentat un cadru general cu privire la un sistem informatic de prevenire și combatere a votului multiplu, care se bazează pe scanarea cărții de alegător, identificarea CPN-ului, care împiedică un alegător care a votat o dată să voteze și a doua oară, sperăm ca și din punct de vedere tehnic acest lucru să fie implementat, pentru ca votul multiplu să devină istorie”, a spus Mihai Voicu, deputat PNL și membru în Comisia de Cod Electoral.

În proiectul de lege privind organizarea alegerilor locale se arată că „AEP cu sprijinul STS si INS asigură implementarea și gestionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot si de prevenire a votului ilegal pe baza datelor și informațiilor din registrul electoral, registrul sectiilor de votare și listele electorale suplimentare pentru  implementarea și funcționarea pe durata alegerilor a sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și a votului ilegal se va utiliza de regulă infrastructura informatica deținuta de autoritățile administrației publice centrale și locale precum și unitățile de învățământ, sub coordonarea STS”.