Cum vrea Dragnea să-i convingă pe investitorii chinezi din agricultură să-și aducă banii în România: „Le pun pe masă o roșie”

Publicat: 22 03. 2014, 16:24
Actualizat: 01 11. 2016, 17:50

Aflat în China, vicepremierul s-a întâlnit cu cu investitorii chinezi în agricultură, organizați în Asociația chineză pentru dezvoltare agricolă în străinătate, cărora le-a propus să vină în România pentru a gusta din produsele agricole și a compara, astfel, calitatea legumelor și a fructelor românești cu cea a produselor din alte țări.

„Tot ce produce pământul românesc este foarte gustos, orice aliment. Trebuie să veniți la vară în România și o să vă invit să gustați o roșie românescă și roșii aduse din alte țări și să faceți dumneavoastră singuri diferența”, le-a spus Dragnea investitorilor chinezi.

El a explicat ulterior jurnaliștilor că oficialii români trebuie să se lupte pentru a scoate în evidență calitatea superioară a produselor agricole autohtone și a atrage, astfel, investiții.

„Am spus un mare adevăr pe care trebuie să-l conștientizăm cu toții și să ne batem pentru asta. Știm că pământul din România este curat, sănătos și foarte gustos. O roșie care e crescută în România este mai gustoasă decât orice roșie crescută oriunde în lume. Și cel mai bun test, cel mai bun argument pentru a convinge orice firmă străină să investească în agricultura din România, să investească pentru a produce alimente, este să guste o roșie. Eu am făcut asta de multe ori, de-a lungul anilor, cu toate delegațiile străine care veneau la mine, în Teleorman, și nu a existat cineva care să nu constate acest lucru”, a spus Dragnea.

El a reluat și ideea de le oferi investitorilor chinezi să guste produse agricole românești.

„Când ei vor veni la vară – și sper să vină – o să fac exact ce le-am spus: o să le pun pe masă o roșie românească și șapte, opt roșii din alte țări, un ardei românesc, un castravete, chiar și fructe, ca să vadă ce poate să producă pământul ăsta bogat pe care-l avem în țară”, a explicat Dragnea.

El i-a asigurat pe investitorii chinezi că România are un potențial agricol foarte mare, o climă favorabilă, suficiene surse de apă, specialiști în agricultură și personal muncitor, transmițând, ulterior, că aceștia sunt interesați să investească în silozuri și în capacități de procesare a produselor agricole.

Vicepremierul Liviu Dragnea se află, în perioada 20-26 martie, în vizită de lucru în China, el fiind și coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România cu ocazia Reuniunii, la București, în 26 noiembrie 2013, a șefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze și statelor Europei Centrale și de Est. Comitetul a fost înființat în decembrie 2013.