Dan Barna, despre eliminarea pensiilor speciale: Miercuri votăm eliminarea pensiilor parlamentarilor! Pentru restul se face o comisie de lucru

Publicat: 15 02. 2021, 16:29
Dan Barna, despre eliminarea pensiilor speciale: Miercuri votăm eliminarea pensiilor parlamentarilor! Pentru restul se face o comisie de lucru / Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto

Vicepremierul Dan Barna a susținut luni, 15 februarie, după ședința coaliției de guvernare, faptul că proiectul de lege referitor la eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor va fi votat miercuri, 17 februarie, în plenul reunit.

Dan Barna a susținut că acesta este doar primul pas în vederea eliminării pensiilor speciale.

„Miercuri când va fi o ședință de plen reunit să avem pe ordinea de zi și să votăm eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Un prim pas pe care îl vom duce la îndeplinire”, a declarat Dan Barna.

De asemenea, acesta a explicat faptul că în ceea ce privește eliminarea celorlalte tipuri de pensii speciale, mai întâi trebuie găsite soluții astfel încât tăierile să fie unele constituționale.

Dan Barna: „Fiecare categorie de pensii trebie să aibă o reglemetare și o lege distinctă”

„Fiecare categorie de pensii trebie să aibă o reglemetare și o lege distinctă pentru a evita problemele de la Curtea Consituțională. Avem un grup de lucru pentru a vedea care este abordarea. Am stabilit un termen de două luni în care să avem aceste opțiuni și variante pentru toate aceste pensii speciale”, a mai declarat vicepremierul.

Totuși, în cadrul coaliției de guvernare există păreri diferite, Kelemen Hunor susținând că toate pensiile speciale ar trebui eliminate, nu doar cele ale parlamentarilor.

Și Dacian Cioloș, copreședinte al USR-PLUS, a explicat recent de ce coaliția merge pe varianta eliminării pensiilor speciale pe categorii, nu pe toate odată.

„Să le punem pe toate la pachet ar însemna să mai aşteptăm câteva luni de zile, o jumătate de an, până când trecem în analiză toate pensiile, pe diferitele categorii, pentru că pensiile care merg dincolo de contributivitate – noi le spunem speciale – unele dintre ele au fost pensii de serviciu înainte, unele sunt mai argumentate decât altele. Dar toate astea au nevoie de o analiză ca să ne asigurăm că juridic ceea ce decidem e şi fezabil şi nu poate fi atacat. Dar pentru pensiile pentru parlamentari şi primari – aici nu ar trebui să existe nicio ezitare, pentru că nu se justifica în niciun fel”, a explicat Dacian Cioloş.