Dăncilă, înainte de votul din Parlament: Orban trebuia să vină cu alte propuneri. Insistă să instaleze o echipă improvizată

Publicat: 04 11. 2019, 11:37

„Vedem cum Guvernul propus de domnii Iohannis și Orban pornește cu stângul. Ne aflăm în fața unei premiere în sens negativ, prin faptul că se cere Parlamentului votul de învestitură pentru o echipă din care nu mai puțin de trei dintre miniștri desemnați au fost respinși la audierile din comisiile de specialitate. Chiar dacă regulamentul a activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului prevede că avizul motivat al acestor comisii este unul consultativ, este o problemă de responsabilitate asumată, cu privire la potențialul miniștrilor propuși de a gestiona portofoliul la care aspiră. Am toată încrederea în evaluarea comisiilor de specialitate și consider că avizul negativ dat în cazul a trei miniștri propuși pentru portofolii importante, respectiv Finanțe, Muncă și Dezvoltare, ar fi trebuit să îi dea de gândit domnului Orban și să vină cu alte propuneri”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul demis a susținut că Ludovic Orban și Klaus Iohannis vor să vină la Palatul Victoria cu o echipă „improvizată”, la fel ca programul de guvernare.

„Avem astăzi vot în plenul Parlamentului pentru Guvernul propus de președintele Iohannis. Am văzut declarația domnului Orban, care sfidează nu numai cetățenii acestei țări, ci și principiile de competență și de integritate, pe care domnul Orban le invoca atunci când critica actualul Guvern. (…) După ce ne-au prezentat un program de guvernare improvizat, fără vreo legătură cu prioritățile românilor, Klaus Iohannis și PNL insistă să instaleze la Palatul Victoria această echipă improvizată. Orice argument politic aduși de acești domni nu este decât o dovadă în plus a amatorismului cu care vor să guverneze România. Așteptăm votul colegilor parlamentari cu încrederea că vor pune în prim plan soarta țării și a românilor”, a adăugat Dănciă.

Parlamentarii se întrunesc, luni, de la ora 14:00, în ședință comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puțin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susține că le are.

Marți și miercuri au avut loc audierile în comisiile de specialitate din Parlament ale miniștrilor desemnați pentru a face parte din Guvernul Orban. Din cei 16 miniștri propuși, trei dintre ei, respectiv Florin Cîțu, propus la Finanțe, Ion Ștefan, propunerea pentru Dezvoltare și Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii au înregistrat avize negative.

Ludovic Orban a afirmat, însă, că avizul din comisii este consultativ și că nu îi va schimba pe miniștri care au primit aviz negativ.