Dăncilă o susține în continuare pe Rovana Plumb: Nu-mi doresc un portofoliu de comisar european

Publicat: 20 09. 2019, 14:39

„Bineînțeles că o susțin pe Rovana Plumb, am susținut-o din prima clipă, eu am propus-o, o susțin în continuare, am încredere în experiența Rovanei Plumb, a fost membru al PE, vicepreședinte de grup, este și acum în grupul socialiștilor și democraților europeni”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, vineri, la Reșița.

Premierul a mai spus că o susține pe Rovana Plumb și pentru a asigura opinia publică de faptul că nu-și dorește un portofoliu de comisar european.

„O susțin și pentru că am văzut în spațiul public că îmi pregătesc din nou portofoliu de comisar, vă asigur că nu este gând în acest sens, nici nu poate fi vorba. Sunt candidat pentru prezidențiale, nu pot să candidez și pentru Comisia Europeană și pentru prezidențiale așa că las portofoliu de comisar pentru că sunt convinsă că îl voi câștiga pe cel de președinte al României cu susținerea bineînțeles a cetățenilor”, a mai adăugat premierul.

Pe 10 septembrie, președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că Rovana Plumb, propusă de România pentru funcția de comisar european, va avea portofoliul Transporturi.

Rovana Plumb, propusă comisar european pentru portofoliul Transporturi, urmează să fie audiată într-o ședință comună a comisia de transporturi și de mediu ale Parlamentului European, potrivit programului oficial afișat pe site-ul instituției. Audierea tuturor comisarilor propuși va avea loc în intervalul 30 septembrie – 8 octombrie, potrivit sursei citate.

Pe 15 octombrie, Conferința Președinților de Comisii va evalua rezultatul audierilor și va înainta concluziile Conferinței Președinților. Cea din urmă va face o evaluare finală și va decide dacă să închidă sesiunea audierilor, la întâlnirea din 17 octombrie, conform unui comunicat de presă al Parlamentului European iar votul în plenul PE va fi dat pe 23 octombrie

Întreaga componență a Comisiei Europene trebuie să fie aleasă cu majoritate simplă a voturilor în ședința plenară, prin da sau nu din partea fiecărui europarlamentar. Votul va avea loc pe 23 octombrie, conform sursei menționate.