De ce pot parlamentarii și primarii să cumuleze pensia cu salariul de la stat. Explicația premierului Florin Cîțu

Publicat: 09 06. 2021, 20:56
Actualizat: 09 06. 2021, 22:40
Florin Cîțu . Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto

Primarii, parlamentarii sau miniștrii pot cumula pensia cu salariul potrivit unei excepții din proiectul de lege care a fost adoptat miercuri de Guvern și care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani și elimină cumulul pensiei cu salariul la bugetari.

Cu alte cuvinte, persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, sunt exceptate de la interdicția de a cumula pensia cu salariul. Această decizie fiind luată pentru a respectă o decizie a Curții Constituționale.

Angajații din Sectorul public care sunt și în pensie au obligația atenție aici au obligația că în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii să opteze. Fie își continuă activitatea până la 70 de ani cu suspendarea pensiei sau se suspendă contractul raportul de serviciu și întră în pensie. Pentru cei care nu își au exprimat această opțiune în termenul prevăzut există două tipuri de consecințe: încetarea de Drept a contractului individual de muncă a raportului de serviciu sau actului de numire și recuperarea sumelor încasate necuvenit cu titlul de pensie că urmare a neîndeplinirii obligației de a opta între pensie și salariu.