De dragul liniei ferate de mare viteză, Ramona Mănescu le-a vorbit chinezilor în limba lor

Publicat: 27 11. 2013, 09:10
Actualizat: 19 03. 2015, 03:55

Un coridor feroviar european pentru trenuri de mare viteză care va pleca din Viena și va ajunge la Budapesta, București și Constanța. Acesta este visul de 11 miliarde de euro pentru care ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu a învățat o frază în chineză ca mesaj pentru potențialii investitori veniți la București.

„România și China au șansa acum, după 24 de ani, să întărească relațiile și să înceapă parteneriate concrete, care să ducă la modernizarea și la dezvoltarea infrastructurii feroviare”, a spus Ramona Mănescu în chineză, la un conferință din marja Forumului Economic și Comercial China – Europa Centrală și de Est, care s-a desfășurat marți la Palatul Parlamentului. După prestația lingvistică, ministrul a tras aer în piept să facă o glumă: „Dacă ați înțeles ceva, vă felicit!”.

Discuțiile tehnice, susține Mănescu, vor începe pe 10 decembrie, propunerea Guvernului fiind un parteneriat public privat care să înceapă pe porțiunea Constanța -București. Pe linia CFR spre mare, deși reabilitată, se circulă cu 40 de kilometri la oră după ce mai multe echipamente au fost furate și duse la fier vechi.