DECIZII.Ce se întâmplă cu pensiile şi cu alocaţiile. Măsurile de austeritate pe care le va lua Guvernul Orban

Publicat: 13 04. 2020, 08:10
Premierul României, Ludovic Orban (FOTO: Gov.ro)

Premierul Ludovic Orban este forţat să vină cu o serie de măsuri de austeritate pentru a acoperi gaura financiară provocată de pandemiea de coronavirus. Pensiile nu vor mai fi mărite cu 40%, dublarea alocaţiilor va fi din nou amânată, iar demnitarii vor avea salariile tăiate, susţin surse politice pentru Adevărul.

Şomaj tehnic pentru o parte dintre angajaţii la stat. Bugetarii vor munci doar jumătate de lună. Pentru cele 15 zile lucrate, vor primi salariul întreg, iar pentru celelalte 15 zile în care vor sta acasă vor primi 75% din salariul brut de încadrare. Măsura se va întinde doar pe timpul stării de urgenţă (lunile aprilie şi mai), urmând ca de la 1 iunie să se revină la normalitate. Nu se va aplica pentru militari, poliţişti, medici, personalul medical şi profesori, care vor rămâne cu lefurile intacte. Aşadar, potrivit calculelor făcute la Guvern, doar 500.000 de bugetari vor intra, prin rotaţie, în şomaj tehnic, 700.000 de bugetari fiind exceptaţi de la austeritate.

Tăieri salariale pentru demnitari. La pachet cu ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic pentru bugetari, Guvernul va adopta încă o ordonanţă de urgenţă dedicată demnitarilor, tot ca un mesaj de solidaritate cu poporul. Astfel, parlamentarii şi miniştrii vor avea leafa redusă cu 25%, susţin surse din Executiv pentru Adevărul. Cifra nu e încă bătută-n cuie. ”Se mai negociază procentul, pentru că există unele nemulţumiri. Spre exemplu, angajaţii

Pensiile speciale încă rezistă. Guvernul Orban va tăia lefurile demnitarilor, însă nu va elimina şi pensiile nesimţite prin OUG. Ludovic Orban nu vrea să-şi ostilizeze magistraţii, categorie profesională care ar fi profund afectată de o asemenea decizie, susţin surse politice pentru Adevărul.

Citește restul pe Adevărul.ro.