Deputații au dat liber la EUTANASIEREA MAIDANEZILOR. Tu ești de acord?

Deputații au dat liber la EUTANASIEREA MAIDANEZILOR. Tu ești de acord?
Cum vei răspunde la referendum la întrebarea dacă ești sau nu de acord cu uciderea câinilor vagabonzi?

Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 168 de voturi „pentru”, 111 voturi „împotrivă” și 14 abțineri, Legea privind câinii comunitari. Potrivit actului normativ, câinii fără stăpân pot fi eutanasiați la decizia administrației locale, numai după consultarea cetățenilor din localitatea respectivă prin referendum, sondaj sau adunare de cartier.

Astfel, câinii fără stăpân pot fi ținuți în adăposturi maximum 30 de zile după care, în funcție de decizia autorității locale, aceștia pot fi eutanasiați, păstrați în adăposturi sau returnați în teritoriu sau să se aleagă o soluție combinată între acestea.

Câinii agresivi, grav bolnavi sau bolnavi incurabil vor putea fi eutanasiați în trei zile de la capturare, dacă nu sunt revendicați.

Legea a fost adoptată după mai multe săptămâni de amânări. Viceliderul grupului PSD Aura Vasile a propus și de această dată retrimiterea proiectului la comisie, însă propunerea a fost respinsă prin vot de către plen.

Camera Deputaților este forul decizional în privința acestui act normativ.

SUNTEȚI SAU NU DE ACORD CU EUTANASIEREA CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN?

„Nu mai pot, mai bine mă aruncam de la balcon să apăr câinii”

Iubitorii de animale au ieșit în lacrimi după ședința Camerei Deputaților. „Nu mai pot, mai bine mă aruncam de la balcon să apăr câinii”, spune o doamnă în timp ce plânge în hohote. Supraveghetorii o susțin de mâini ca să nu pățească ceva. „Merită doamnă?”, este întrebată de oamenii de ordine

„Nu îmi vine să cred că trăiesc așa ceva, de patruzeci de ani apăr câinii”, spune doamna în vârstă. Vociferările împotriva celor care au dat liber eutanasierii câinilor s-au auzit din ce în ce mai puternic pe scările din Palatul Parlamentului.

„Să se aleagă praful de ei pentru că au votat așa ceva”, îi blesteamă o altă doamnă, în timp ce asculta îndemnurile peremistului Marius Marinescu să meargă să protesteze în fața Palatului Cotroceni. „Mai bine o eutanasiază pe Udrea”, țipă o doamnă creață cu lacrimi în ochi.

Printre ei se naște dilema cum îi pot pedepsi pe cei care au votat împotriva animalelor. „Votul a fost secret”, susține o voce, în timp ce o altă doamnă o contrazice. „Votul a fost electronic, nu a fost secret, putem să vedem cine a votat. Putem să nu îi mai votăm”, este sentința pe care o pronunță împotriva celor care au votat împotriva dorinței lor.

Primarul Capitalei este împotriva eutanasierii

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marți, cu câteva ore înainte de rezultatul votului din Parlament, că nu agreează măsura eutanasierii câinilor fără stăpân. „Sunt pentru strângerea câinilor în adăposturi. Am să deleg competențe și către primarii din cele șase sectoare al Capitalei. Trebuie să dăm responsabilități și sectoarelor. În sectoarele 1 și 2 primarii deja au înființat adăposturi pentru animalele fără stăpân. Oricum, voi respecta legislația, însă ea nu prevede numai eutanasierea câinilor fără stăpân. Varianta de bun simț este strângerea câinilor în adăposturi. Spre într-o gândire bună a oamenilor”, a spus primarul general.

Potrivit Legii administrației Publice Locale, competențe în gestionarea câinilor fără stăpân are doar Primăria Capitalei. Aceasta dispune doar de două adăposturi, unul în Theodor Pallady și unul în Mihăilești, în ambele existând posibilitatea cazării a maximum 600 de maidanezi.

Deși atât organizațiile non guvernamentale implicate în apărarea drepturilor animalelor cât și Prefectura Capitalei apreciază că în Capitală există peste 40.000 de câini fără stăpân, primarul general, Sorin Oprescu susține că „la numărătoare” au ieșit doar 12.000. „Nu sunt atât de mulți pe cât se spune. La ultima numărătoare au ieșit doar 12.000. I-a numărat directorul de la ASPA, Rober Lorentz și atât mi-a spus că i-au ieșit”.

UPDATE 15.00 Ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, a declarat că „salută” votul dat astăzi de Camera Deputaților, în privința câinilor fără stăpân.

„Lăsând la o parte prejudecățile și falsele argumente, au reglementat situația câinilor comunitari. În calitate de ministru al Administrației și Internelor am responsabilitatea de a mă implica activ în creșterea gradului de siguranță al cetățenilor și nu pot să rămân indiferent atunci când oamenii reclamă la unitățile de poliție sau la primării situații în care se simt amenințați în spațiile publice”, a declarat Igaș, printr-un comunicat de presă.

„De-a lungul timpului, nu puțini au fost aleșii locali care au solicitat legiferarea situației câinilor vagabonzi care au împânzit străzile localităților țării, punând în pericol sănătatea oamenilor și chiar viața acestora. Așadar, îi felicit încă o dată pe deputați pentru că au adoptat o lege necesară pentru o societate civilizată”, a mai spus ministrul de Interne.

Inchide