Deputații au modificat Codul Penal. Cu ce au înlocuit sintagma „conflict de interese”

Publicat: 25 04. 2017, 13:23
Actualizat: 29 03. 2019, 14:08

Astfel, articolul 301 din Codul Penal denumit „Conflictul de interese”, în prezent, devine „Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane” și prevede la alineatul 1, că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani”, potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților.

Dispozițiile amintite nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative; exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligații impuse de lege, cu respectarea condițiilor și limitelor prevăzute de aceasta.

În forma adoptată, articolul 308 – Infracțiuni de corupție și de serviciu comise de alte persoane, din Codul Penal prevede că „Dispozițiile art.289 – 292, art.295, art.297 – 300 și art.304 privitoare la funcționarii publici se aplică în mod corespunzător și faptelor săvârșite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remunerație, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art.175 alin.(2) ori în cadrul oricărei persoane juridice”, eliminându-se astfel trimiterea la articolul 301 din conținutul articolul 308. Proiectul de lege a fost votat cu 187 de voturi „pentru”, 71 „împotrivă” și 6 abțineri.

USR a votat împotriva proiectului de lege, susținând că adoptarea acestui proiect reprezintă „un pas înapoi”. Camera Deputaților este for decizional.