VIDEO | Dîncu, despre taxa de solidaritate: Dacă mărim colectarea taxelor, poate nu va fi nevoie de o astfel de lege

Publicat: 10 12. 2021, 22:32
Actualizat: 10 12. 2021, 22:42

This browser does not support the video element.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, la Digi24, că taxa de solidaritate ar putea fi eliminată dacă va exista o mai bună colectare a taxelor și contribuțiilor, care să aducă suficienți bani la bugetul de stat. El a precizat că o astfel de taxare există și în alte state europene.

„Se discută încă în coaliție. Probabil că în acest moment nu va fi aplicată această taxă, dar vom încerca să gândim, să vedem dacă 1% din cifra de afaceri este chiar așa înrobitor cum spun unii liberali, că «vor distruge afacerile marilor companii din România». Știm că în foarte multe țări europene, cu un alt grad de civilizație și democrație, există acest lucru”, a declarat la Digi24 Vasile Dîncu.

Ministrul transmite că s-ar putea renunța la implementarea taxei de solidaritate, dacă nivelul colectării taxelor va crește, astfel încât economia să poate fi sustenabilă. El a precizat că România se află în prezent pe ultimul loc în Europa la colectarea de TVA.

„Ideea pe care am discutat-o noi recent, și eu am discutat-o cu ministrul de Finanțe și cu alți colegi de la PSD este că – opțiunea mea – vom încerca anul acesta, prin factura electronică, prin digitalizare și prin formule mai simple legate de adunarea contribuțiilor și taxelor să mărim colectarea și poate nu va fi nevoie de o astfel de lege. La colectarea de TVA suntem pe ultimul loc în Europa. Avem o gaură în TVA de 34%”, a mai punctat ministrul Apărării.

„Sper că vom putea să aducem o sursă importantă din îmbunătățirea colectării, și asta cred că se va realiza, pentru că suntem foarte hotărâți să nu prorogăm termene. Simplificând mai mult, putem să obținem mai mulți bani. Chiar dacă iei mai puțin, iei de la mai mulți, și atunci compensezi asta”, a adăugat social-democratul.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că trebuie ca rata de colectare a TVA să crească obligatoriu, întrucât evaziunea fiscală din România ajunge la 10 din PIB-ul tării.

România are o evaziune fiscală de 10% din PIB: adică bugetele Ministerului Educației, Sănătății și Agriculturii laolaltă, ca să înțelegem nivelul evaziunii fiscale din România în acest moment. 34% din TVA nu este colectat în România, a spus CE într-un raport, adică 6 miliarde de euro.