România va cumpăra 32 de avioane multirol F-16 din Norvegia, cu 450 milioane de euro

România va cumpăra 32 de avioane multirol F-16 din Norvegia, cu 450 milioane de euro
România va cumpăra 32 de avioane F-16 din Norvegia | FOTO - @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene
Publicat: 10/12/2021, 16:32
Actualizat: 04/11/2022, 15:59

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a transmis Parlamentului României o scrisoare prin care solicită aprobare formală pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16 din Norvegia. Potrivit legislației, pentru achizițiile de tehnică militară de peste 100 de milioane de euro, Ministerul Apărării Naționale (MApN) are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 2012, 2015 și 2019, Programul esențial de înzestrare ”Avion multirol al Forțelor Aeriene” prevede înzestrarea, graduală, a Forțelor Aeriene Române cu 48 de avioane multirol F-16, care vor constitui trei escadrile.

Până în momentul de față, România a achiziționat deja 17 avioane F-16, din Portugalia, iar SUA au oferit suportul logistic pentru modernizarea acestora. România și compania Lockheed Martin – producătorul avioanelor F16 – au semnat încă din 2017 un acord pentru transferul de tehnologie pentru mentenanța și repararea avioanelor F16 la Aerostar Bacău. Ministerul Apărării a purtat discuții cu mai multe state membre NATO despre posibila achiziție de avioane F-16, potrivit acestei scrisori transmise Parlamentului: Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia și Grecia, numai că singura țară dispusă să vândă aeronavele a fost Norvegia.

Au apărut și semne de întrebare referitoare la vechimea acestor aeronave F-16 – aproximativ 40 de ani -, dar surse din Apărare au declarat, pentru GÂNDUL, că un astfel de interval de timp nu trebuie să ”sperie”.

”Avioanele, chiar dacă sunt «vechi» din punct de vedere al anului de fabricație, primesc upgrade constant, la diferite intervale din timp, din toate punctele de vedere, atât în ceea ce privește motoarele – care sunt schimbate -, cât și a softului, a celorlalte componente etc. Cu alte cuvinte, avioanele sunt «întinerite», iar un avion care primește un upgrade corespunzător mai poate zbura chiar și 15 ani”, au declarat sursele respective.

În scrisoare transmisă Parlamentului Româniai, ministrul Vasile Dîncu mai precizează că este vorba despre o achiziție a 32 de avioane F-16 ”în configurație M6.5.2”, una care este superioară configurației celor 17 avioane F-16 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române.

”Având în vedere compatibilităţile tehnice cu avioanele din prima escadrilă, avantajele economice ale pachetului propus de Norvegia şi posibilitatea modernizării în ţară a avioanelor, Consiliul de Planificare a Apărării al Ministerului Apărării Naţionale, a hotărât iniţierea demersurilor pentru achiziţionarea pachetului de 32 de avioane F-16 din excedentul Forţelor Aeriene Regale Norvegiene şi achiziţia de la Guvernul Statelor Unite ale Americii a suportului logistic şi echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor.

Fondurile estimate pentru realizarea Capabilităţii Operaţionale Aeriene de Tranziţie sunt de aproximativ 454 milioane de euro, fără TVA, din care pachetul propus de Guvernul Norvegiei este de aproximativ 354 milioane de euro, fără TVA, şi 100 de milioane de euro, fără TVA, suportul logistic şi echipamentele specifice incluse în pachetul de la Guvernul Statelor Unite ale Americii”, se mai precizează în scrisoarea trimisă către Parlamentul României.

Avioanele F-16 din Norvegia, o vechime de peste trei decenii

Potrivit informațiilor furnizate de site-ul regjeringen.no, avioanele multirol F-16 ”au fost coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Regale Norvegiene și a apărării Norvegiei, protejând suveranitatea norvegiană și participând la mai multe operațiuni și exerciții naționale și internaționale”.

Totodată, se menționează că aceste avioane F-16 ”se apropie acum de sfârșitul serviciului său, Agenția Norvegiană pentru Materiale de Apărare a fost însărcinată de către Ministerul Apărării în septembrie 2019 să înceapă pregătirile pentru retragerea aeronavelor rămase până la sfârșitul anului 2021 și, eventual, să le vândă unui alt utilizator”.

”F-16 a servit foarte bine forțele armate norvegiene și națiunea de peste 40 de ani până la înlocuirea lor cu F-35. Ministerul Apărării a exprimat clar dorința lor ca F-16 norvegieni să fie folosite în continuare de către alți aliați din cadrul alianței NATO”

Ministerul Apărării din Norvegia

Vânzarea F-16 sau echipamentele legate de avioanele F-16 trebuie să fie aprobată atât de autoritățile americane, cât și de cele norvegiene.

Flota Norvegiei este printre cele mai bătrâne flote de F-16 din lume

Conform defenseromania.ro, achiziția acestor 32 de avioane F-16 ridică unele semne de întrebare, în contextul în care flota Norvegiei este printre cele mai bătrâne flote de F-16 din lume, iar media de zbor a unui avion F-16 al Norvegiei se situează în jurul a 10.000 de ore de zbor.

Aeronavele F-16 norvegiene sunt la finalul resursei de viață, ceea ce justifică și prețul de achiziție mai scăzut. Prin comparație, pentru prima escadrilă din Portugalia s-au achitat aproximativ 930 de milioane de dolari. Norvegienii înlocuiesc aeronavele F-16 cu F-35 Lightning II, un obiectiv pe care și România s-a angajat să-l atingă după anul 2030.

Spre deosebire de România, Bulgaria are planuri mult mai mari. Premierul Boyko Borissov a anunțat că Sofia dorește să achiziţioneze, suplimentar, alte opt avioane F-16 Block 70/72, așa-numitele avioane F-16 Super Viper, ultima versiune a acestui aparat.

În plus, Bulgaria este este interesată să cumpere alte arme şi echipamente militare, inclusiv trei sisteme radar terestre, mai precizează defenseromania.ro.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?