DIPLOMAȚIE. Iohannis, poziție tranșantă față de extinderea Uniunii Europene! România a dat cărțile pe față la summit-ul UE – Balcanii de Vest

Publicat: 06 05. 2020, 16:29
DIPLOMAȚIE. Iohannis, poziție tranșantă față de extinderea Uniunii Europene! România a dat cărțile pe față la summit-ul UE - Balcanii de Vest / Sursa FOTO: presidency.ro

La summit-ul UE – Balcanii de Vest, ținut miercuri, 6 mai, președintele Klaus Iohannis a adoptat o poziție tranșantă vizavi de extinderea Uniunii. Liderul de la Cotroceni a transmis că România este pentru mărirea familiei europene, iar în acest sens va sprijini aderarea la UE a altor state din regiune.

Pentru România, şi pentru mine personal, este extrem de important să consolidăm relaţiile cu Balcanii de Vest şi să încurajăm aceste ţări să obţină aderarea la Uniunea Europeană, la momentul potrivit (…) Din partea României, din partea mea, întregul sprijin pentru aceste ţări în cadrul procedurilor”, a declarat șeful statului.

Iohannis spune că își dorește ca „Balcanii de Vest să fie alături de noi, aproape de noi, însă mă aştept ca ei să spună «Da, Uniunea Europeană este partenerul nostru!». Aş vrea să aud acest lucru foarte clar de la toţi prietenii noştri din Balcanii de Vest”.

Președintele României este de acord că, uneori, „ajutorul de la Uniunea Europeană nu ajunge în două secunde, dar de fiecare dată, atunci când ajunge, este substanţial şi este important. În concluzie: cred că suntem pe drumul cel bun, dar acest drum trebuie să fie acceptabil pentru ambele părţi”.

Summit-ul UE-Balcanii de Vest s-a ținut miercuri, 6 mai, în sistem de videoconferinţă, iar Klaus Iohannis a avut o intervenție de câteva minute, transmițând punctul de vedere al României.