NEGOCIERI. Miercuri are loc summit-ul UE-Balcanii de Vest

NEGOCIERI. Miercuri are loc summit-ul UE-Balcanii de Vest
Miercuri are loc summit-ul UE-Balcanii de Vest. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05/05/2020, 12:13

Miercuri are loc, în regim de videoconferință, summit-ul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, eveniment în cadrul căruia analiștii se așteaptă ca autoritățile de la Bruxelles să dea statelor din această regiune a Europei asigurări privind aderarea lor la Blocul comunitar.

Inițial, summit-ul dintre UE și cele șase state candidate din Balcanii de Vest ar fi trebuit să aibă loc la Zagreb, dar discuțiile vor fi purtate prin videoconferință din cauza pandemiei de COVID-19, informează France 24.

Cu mai puțin de 500 de decese provocate de COVID-19, statele din Balcanii de Vest au reușit până acum să controleze răspândirea coronavirusului și să evite o epidemie de amploare, așa cum s-a întâmplat în alte state europene. Cu toate acestea, economiile din regiune sunt fragile, iar specialiștii, inclusiv cei de la Bruxelles, se așteaptă ca zona Balcanilor de Vest să fie puteric afectată de o criză economică majoră.

Oficialii din statele balcanice vor să primească asigurări de la Bruxelles privind parcursul european al acestor țări, în contextul în care UE este mai preocupată acum de problemele sale interne decât de o eventuală extindere.

Dintre țările balcanice care aspiră la statutul de membru UE, Muntenegru și Serbia par să aibă momentan cele mai mari șanse de a adera la Blocul comunitar. Potrivit ultimelor decizii luate la Bruxelles, cele două țări ar putea intra în Uniune cel mai devreme în 2025.

După acestea, următoarele țări care s-ar putea alătura UE sunt Macedonia de Nord și Albania, care, după luni de amânări, au primit undă verde de la Bruxelles în martie pentru a începe negocierile de aderare.

Între timp, Kosovo, țară care nu este recunoscută de toate statele membre UE, dar și Bosnia, încă speră să primească statutul de țări candidate.

„Responsabilitatea specială” a Uniunii Europene în Balcanii de Vest

După ce a fost criticată pentru că a întârziat foarte mult în a acorda asistență statelor din Balcanii de Vest în lupta cu COVID-19, Uniunea Europeană a demarat un program de ajutorare a acestor state. Decizia a fost luată în contextul în care China a primit laude în Balcani după ce a trimis măști de protecție și alte echipamente medicale în această regiune. De altfel, China și-a sporit tot mai mult influența în Balcani în ultimii ani.

Înaintea summit-ului de miercuri, UE a anunțat un pachet de 3,3 miliarde de euro pentru a ajuta regiunea să combată COVID-19 și să își revină din punct de vedere economic.

„Avem o responsabilitate specială să ne ajutăm partenerii din Balcanii de Vest în timpul acestei pandemii, dat fiind că viitorul lor este în Uniunea Europeană”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a adăugat că pachetul „confirmă puternica solidaritate” a UE față de țările din această regiune.

O sursă diplomatică de la Bruxelles a declarat pentru AFP că summit-ul „va demonstra angajamentul UE față de perspectiva europeană a regiunii Balcanilor de Vest”.

Un comunicat de la Bruxelles referitor la acest summit utilizează un limbaj similar, însă fără a folosi cuvinte precum „extindere”.

De la aderarea Croației la UE, în 2013, statele membre au devenit sceptice în legătură cu procesul de extindere a Uniunii, iar popularitatea ideii de a adăuga noi membri este în scădere în majoritatea statelor membre. În octombrie 2019, Franța și Olanda au propus o reformă a procesului de aderare la UE înainte de a începe negocierile cu Skopje și Tirana. Propunerea a produs nemulțumiri în Macedonia de Nord și Albania și a afectat credibilitatea Blocului comunitar în regiune.

Deși, în martie, cele două state au primit acceptul de la Bruxelles privind începerea negocierilor, o dată privind lansarea acestora încă nu a fost stabilită, ceea ce poate provoca noi nemulțumiri în cele două țări balcanice, dat fiind faptul că negocierile vor dura oricum câțiva ani.

Există temeri potrivit cărora pandemia de coronavirus va distrage atenția Uniunii Europene de la procesul de extindere în Balcanii de Vest.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață