Discriminarea bazată pe orientarea sexuală va fi interzisă în Constituția revizuită

Publicat: 04 06. 2013, 12:18
Actualizat: 31 07. 2014, 14:15

Un amendament propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu a stârnit discuții în comisia pentru revizuirea Constituției, chiar înainte de a fi adoptat. Este vorba despre o modificare la articolul 4, alineatul 2, care prevede că orice discriminare bazată pe rasă, etnie, religie, avere și orientare sexuală este interzisă.

„România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi. Orice discriminare bazată pe sex, culoare, origine etnică sau socială, trăsătură genetică, limbă sau religie, opinie politică sau de altă natură , apartenența la o minoritate națională, proprietate, naștere, dizabilități, vârsă sau orientare sexuală este interzisă”,  se arată în  amendamentul aprobat.

Senatorul Toni Greblă a fost cel care s-a declarat împotrivă, susținând că această modificare lasă loc de interpretare  privind legalizarea căsătoriilor între homosexuali.

„Orientarea sexuală nu este definitivă. Este inutil să treci în Constituție așa ceva. Poporul român este tolerant, dar nu cred că trebuie să treci în legea fundametală pentru că se înțelege că astfel vom aproba căsătoriile între toate sexele”, a declarat Greblă.

De aceeași părere a fost și deputatul PSD Ciprian Nica, anunțând că și el va vota împotrivă.

Cu toate acestea, inițiatorul amendamentului a explicat că este vorba despreorice tip de discriminare.

„Cu siguranță nu lasă loc de această interpretare. Nu este vorba doar despre homosexuali , ci și despre heterosexuali. Și ei pot fi discriminați”, a precizat Chiuariu.

Amendamentul la modificarea Constituției a fost adoptat cu 18 voturi „pentru” și două „împotrivă”.