Donald Trump domină primarele republicane din Iowa și își consolidează statutul de candidat favorit pentru alegerile prezidențiale

Publicat: 16 01. 2024, 08:17
Donald Trump / Sursa FOTO: flickr.com

Donald Trump a câștigat primarele republicane din statul Iowa în seara de luni, consolidându-și poziția de favorit al dreptei pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, conform anunțurilor făcute de media americane.

Trump a câștigat cu o marjă fără precedent pentru o competiție republicană din Iowa, întărindu-și argumentul că nominalizarea sa este o concluzie de la sine înțeleasă, având în vedere avansul său masiv în sondajele naționale.

La doar o jumătate de oră de la deschiderea urnelor, magnatul de 77 de ani, inculpat de patru ori, s-a distanțat de competitorii săi, Nikki Haley și Ron DeSantis, în acest stat din Midwest.

Cu toate că rezultatele sunt încă provizorii și în continuă schimbare, la ora 05:51, Donald Trump a obținut 50% din voturi, în timp ce Ron DeSantis a primit 21%, iar Nikki Haley 20%, conform datelor furnizate de CBS.

„MULȚUMESC IOWA, VĂ IUBESC PE TOȚI!!!” a scris Trump pe platforma sa de socializare, Truth Social.

În ciuda condițiilor meteorologice dificile, cu o furtună de zăpadă care a afectat statul și a stârnit temeri cu privire la participare, fostul președinte se apropie tot mai mult de un posibil duel cu actualul lider de la Casa Albă, democratul Joe Biden.

Donald Trump a anticipat o seară „formidabilă” pentru susținătorii săi, în timp ce alegătorii s-au adunat în școli, biblioteci și cazărmi de pompieri din Iowa pentru a participa la celebrele caucusuri, sau întâlniri electorale.

După o ceremonie ce a inclus o rugăciune și recitarea jurământului tradițional de credință față de drapelul american, reprezentanții au ținut discursuri în sprijinul candidaților lor înainte ca participanții să-și exprime alegerile pe o foaie de hârtie.

Donald Trump rămâne favoritul republicanilor

Performanța sa a reflectat popularitatea sa în rândul alegătorilor republicani – chiar și după două destituiri, implicarea sa în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către o mulțime de susținători și cele 91 de acuzații penale pentru că a încercat să anuleze alegerile din 2020, a păstrat documente clasificate după ce a plecat de la Casa Albă și a falsificat înregistrări legate de plățile de bani pentru tăcere către o vedetă porno.

Aproape două treimi dintre participanții la adunare au îmbrățișat afirmațiile sale false despre frauda electorală, spunând că nu cred că Biden a câștigat în mod legitim președinția. Mai mult de 60% au spus că Trump ar fi în continuare apt să servească în calitate de președinte chiar dacă ar fi condamnat pentru o infracțiune.

Trump a dominat pe toate planurile, potrivit unui sondaj de intrare Edison: a câștigat o majoritate în rândul bărbaților și al femeilor; în rândul celor care se consideră foarte conservatori, oarecum conservatori și independenți; în rândul celor care au absolvit o facultate și al celor care nu au absolvit.

El a cucerit majoritatea republicanilor care au plasat imigrația drept principala lor preocupare – și majoritatea celor care au spus că economia este principala lor îngrijorare, potrivit Reuters.

„Rezultatele caucusului din Iowa demonstrează forța cu care Trump controlează Partidul Republican”, a declarat Jimmy Centers, un strateg republican din Iowa.