Dragnea: „Anumiți funcționari publici consideră că acele instituții sunt ale lor personale, ale familiilor lor”

Publicat: 28 11. 2013, 21:57
Actualizat: 31 07. 2014, 14:05

După ce președintele CJ Cluj Horea Uioreanu s-a plâns că, în urma unei circulare de la Ministerul Mediului, funcționarii publici au început să mute lucruri de la agențiile județene de mediu la Gărzile de mediu, vicepremierul Liviu Dragnea a negat că ar exista o astfel de circulară, dar a admis că într-adevăr există astfel de cazuri.

„Este posibil ca în interiorul sistemului public să existe asemenea atitudini și, din cauza centralizării excesive, anumiți functionari publici să considere că acele instituții sunt ale lor personale, ale familiilor lor și patrimoniul este al lor și au vrut să blocheze ideea de descentralizare. Nu s-a mutat nicio mașină de la Agențiile județene de protecția mediului la Garda de Mediu și nu se va muta niciun calculator sau vreo mătură. Doamna Rovana Plumb nu a trimis nicio circulară în teritoriu”, a declarat Dragnea, după dezbaterile pe bugetul Ministerului Dezvoltării.

Președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, l-a avertizat pe premierul Ponta într-o scrisoare deschisă că în teritoriu a început „devalizarea” direcțiilor care vor trece în subordinea autorităților locale în urma procesului de descentralizare. Liberalul a dat ca exemplu o circulară trimisă de ministerul Mediului prin care automobilele de la Direcția de Mediu trec la Garda de Mediu, care rămâne în subordinea ministerului.

„Din păcate, înainte de a intra în vigoare această lege, a început un adevărat proces de devalizare a acelor structuri care vor trece la autoritățile județene și locale. Bunurile materiale ale acestora sunt transferate pe șest și extrem de rapid de la actualii administratori spre agențiile și instituțiile care rămân în subordinea ministerelor. Astfel, autoturismele din patrimoniul Agențiilor Județene de Protecție a Mediului au fost transferate, printr-o simplă semnătură, spre Garda de mediu, structură care rămâne la ministerul de resort”, susține Uioreanu în scrisoarea deschisă.